Intrigi.bg Политика Борисов: По 19 млн. лв. на ден струваше шоуто в НС –...

Борисов: По 19 млн. лв. на ден струваше шоуто в НС – хубаво е, че го закриха

129
0

По 19 млн. лв. на ден струва това шоу в парламента и е хубаво, че го закриха, щяхме да фалираме. Това каза премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той направи коментар за политическата обстановка у нас във видео във Facebook по повод срещата в Порто.

„За разлика от другите, ми е мъчно, жал ми е от това, което наблюдавам. Аз се надявам, че президентът Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента“, каза още Борисов.

Той обърна внимание, че изминалите избори струват 150 млн лв. „За 8 работни дни, защото си провалиха едно заседание, излиза, че работата на тези хора, струва 18. млн. и 750 хил. лв. По 19 млн. лв. на ден струва това шоу в парламента. Хубаво е, че го закриха, защото с това шоу, щяхме да фалираме“, изтъкна Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че сега наново ще се похарчат милиони за избори. „Когато Европа и светът броят центовете, ние стотици милиони харчим за шоу“, каза още той.

Борисов благодари на парламента за двете неща, които е направил – Изборният кодекс и Air policing.

Да приемем, че Изборният кодекс, какъвто за всички, такъв е и за нас. Мисля, че ще се постараем отново да сме първи. Второ им благодаря, макар че не знам дали някой няма да обжалва, защото те ни уволниха още първия месец, беше за Air policing да можем да си пазим небето. Те ратифицираха предложението на Министерски съвет. Две неща за месец и пловина – чудесна работа свършиха. Вече няма парламент, но те продължават, каза още Бойко Борисов. 

Премиерът съобщи още, че вчера у нас е поставен рекорд по направени имунизации срещи COVID-19, в петък са ваксинирани 38 117 души.

Всички лъжи заминават в коша, остава свършеното и направеното, обобщи той.

Със Споразумението за социалния ангажимент от Порто постигнахме исторически успех, каза още примерът във видеото. „Винаги съм казвал, че Европа е най-доброто място за живеене и най-демократичната организация, която може да работи. Затова всички ние от вчерашната среща на държавите членки за радост постигнахме в Порто исторически успех. За първи път постигнахме ясен ангажимент на лидерите на държавите от ЕС, на ЕК, ЕП и всички социални партньори, които подписаха Споразумението за социалния ангажимент от Порто“, заяви Борисов.

„Важно е да кажем какво е Планът за действие на Европейския стълб за социални права. Той има три акцента. Първият е до 2030 г. най-малко 78% от населението на възраст от 20 до 64 години да бъде заето и да има работа. Второ, най-малко 60% от всички пълнолетни лица да участват в поне едно обучение за дигитални умения през годината. Трето, броят на хората в риск от бедност и социално изключване да бъде намален с най-малко 15 млн. до 2030 г.“, добави той.

„Искам да напомня, че преди 4 години нашето правителство постави образованието на първо място. Освен справедливо възнаграждение на учителите, ние направихме и революция относно дигитализацията на обучението. Само в рамките на седмица успяхме да въведем онлайн обучение за учениците от 1-ви до 12-и клас. Благодаря на учителите, които също се обучаваха, на родителите, които помагаха, както и на министъра на образованието за неговия принос“, посочи той.

„Това, което днес подписахме, ние започнахме да го правим от преди 4 години. Не само пенсионерите и възрастните хора са във фокуса на ЕС. На фокус са и децата. Ние вкарахме над 50 000 деца, които никога не бяха влизали в класни стаи, да се обучават, а това, че направихме задължителни детските градини от 4-годишните, именно сега това в Европа се поставя като план за действие, а ние вече сме го направили. Друго особено важно е децата да се обучават в специалности, за които има след това пазар на труда. Има много модерни образования, но има ли пазар за тях. На нас са ни нужни машинни инженери и технолози – това, което в следващите години в България ще се развива“, заяви Борисов.

„Дадохме пример с автомобилната промишленост. Имаме над 250-260 фирми в автомобилния клъстер. Минаването на различни двигатели като водородни и електро, ще бъдат с много по-малко части и производства и ще бъде освободена от тези дейности много квалифицирана работна ръка, но те ще имат нужда от по-малко ремонти. Хиляди сервизи ще имат по-малко работа. COVID-19 даде един тласък за социалния стълб, за трансформацията, за начина, по който трябва да обучаваме децата и как да подпомогнем възрастните, за да не изпаднат от пазара на труда. Това са много важни неща, които се надявам и за в бъдеще да бъдат продължени“, допълни той.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име