Intrigi.bg Политика Борисов от завод „Терем“: Заедно с танкове и артилерия, правим и пътища

Борисов от завод „Терем“: Заедно с танкове и артилерия, правим и пътища

361
0

Премиерът Бойко Борисов е на посещение във военно-ремонтния завод „ТЕРЕМ-Хан Крум“ в Търговище. Той е придружаван от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Крайно време е българската армия да стане основен потребител на нашето производство“, заявиха присъстващите от завода пред премиера.

Преди дни правителството отпусна 50 000 000 лева по бюджета на Министерството на отбраната за осъществяване на инвестиционен проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски“. Реализирането му ще позволи придобиване на нови и повишаване на съществуващите способности. Проектът е пряко свързан с концепцията за изграждане на отбранителна способност на декларираната в НАТО бригада от „тежък“ тип.

По време на посещението на премиера Борисов в завода в Търговище бе показан прототипът за модернизация на танковете Т-72, при който се подменят приборите за наблюдение, интегрира се нова система за управление на огъня, както и сателитна връзка.

„На танковете Т-72 ще бъде извършена модернизация. Ще бъде интегрирана нова система за управление на стребата и система, която има сателитна връзка. Има предупрежение и за облъчване с лазерен лъч“, запознаха още Борисов с работата, която се извършва по модернизацията на танковете.                

„С модернацията догодина ще получим с малко средства – нови танкове“, каза военен на премиера. 

„Идеята е новите бронирани машини отново да се правят тук, танковете също“, каза Каракачанов. „Парите, които се отделят за отбрана, отиват за българската индустрия“, допълни той.

Военният министър напомни, че са успели да ремонтират из основи самолетите Су -25, въпреки пандемията.  Каракачанов докладва на премиера за изпълнението на договора за придобиване на два многофункционални патрулни кораба.

„Имаме осигурени пари – 50 милиона от данъкоплатците за военното министерство. Толкова ни ядоха за тези кораби, но важно ли беше да ги вземем, нужни ли са, попита Борисов. „Всичко е важно“, каза Каракачанов.

„Тези, където ни критикуват, да бяха купили 3-4 преди нас през предишните десетилетия и ние сега да си замълчим“, заяви Бойко Борисов. Заедно с танкове и артилерия, правим и пътища“, посочи от своя страна министър-председателят.

„Започва светла седмица и искам само хубави неща да си говорим“, допълни той.

Вицепремиерът Каракачанов информира за хода и на останалите проекти за модернизация на армията, които се извършват в момента, като акцентира върху придобиването на бойни самолети и инфраструктурата на военните летища.

„За ВМА колко се направи за здравето на хората, коментира още Борисов. Премиерът поясни, че искат да се купят хеликоптери за въздушни линейки. Борисов каза, че при военните имало три Ми-14, които можело да се ремонтират и да се ползват за тази цел. „Оборудването го имаш, пилотите ги имаш“, отговори му Каракачанов.

„Виж как си направихме един обзор за армията последните години“, каза Борисов

„С този нов щам внимавайте много, обърна се към присъстващите Бойко Борисов. Днес следобед имаме заседание да можем да се разберем всички европейски държави, допълни той.

„От 15 години такава модернизация на армията ни не е правена. Работим по натовски стандарти и правим всичко необходимо за военните училища, авиацията, моряците, сухопътните сили, специалните части,  инфраструктура и летищата.“, каза още веднъж премиерът на излизане от завода.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име