Intrigi.bg Политика Борисов обеща сътрудничество на САЩ за 5G

Борисов обеща сътрудничество на САЩ за 5G

365
0

Българският министър-председател Бойко Борисов и заместник-държавния секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крач са обсъдили в телефонен разговор възможността за засилване на сътрудничеството по линия на 5G. Това съобщи превителствената пресслужба.

„През януари тази година Европейската комисия публикува документ със стабилни и всеобхватни мерки за координиран подход на ЕС към 5G мрежите. По темата си сътрудничат Европейският съюз, САЩ и НАТО, като целта е намиране на оптимални решения предвид важността на темата в контекста на свързаността и сигурността“, се казва в съобщението.

По-рано днес „Ройтерс“ съобщи, че в писмо до Еврокомисията 15 държави, сред които и България, твърдят, че Европейският съюз има нужда от стратегия против дезинформацията за 5G технологиите. В противен случай лъжите рискуват да сринат икономическото възстановяване. „Очевидно е, че сме свидетели на нарастваща дейност на анти-5G движението в ЕС“, пише в него. Страните призовават ЕС да „предприеме активен, дългосрочен и систематичен подход“ спрямо тревогите по отношение на 5G и електромагнитните полета.

Тази вечер Борисов и Крач са говорили за инициативата „Три морета“, както и за укрепването на енергийното сътрудничество между България и САЩ, информира още пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов е провел видеоконферентна среща и с лидерите на водещите еврейски организации в САЩ, която се състоя в рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН. Във фокуса на разговора са били споделеният дневен ред на стратегическото партньорство между България и САЩ, борбата с антисемитизма, българо-израелският диалог, както и ключовата роля на ООН за международния мир и сигурност.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име