Intrigi.bg Политика Борисов: Моля ги да почнат да си правят правителството

Борисов: Моля ги да почнат да си правят правителството

289
0

Министър-председателят Бойко Борисов се обърна към Слави Трифонов в началото на днешното правителствено заседание:

„Ние носехме отговорност до изборите, оттук нататък, с над 500 хиляди гласа, колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да поеме отговорност“, каза Борисов.

Затова най-колегиално го моля да започнат да си правят състава на правителството и мнозинството в парламента – председател на парламента, председатели на парламентарните комисии, министри, заместник-министри и областни управители. Това е много тежка задача и изисква време. Да не дезертират и да не се оправдават, че не им достигат гласове. Ако трябва, ще имаме десет дежурни депутати, които да ги подкрепят… Аз си обичам държавата. Искам бизнесът да се чувства спокоен – той може да е такъв, само ако има парламент и правителство, които работят“, подчерта премиерът.

Борисов също така предложи свикване на Велико Народно събрание, ако другите партии не успеят да съставят правителство:

„Партията се представи прекрасно – след толкова години управление ние пак сме първа политически сила. Благодаря ви за всичко, което сте направили. Ако толкова им се вижда тежка политическата ситуация и толкова няма решение, нека Народното събрание да гласува да се събере Велико народно събрание и нека президентът вкара своя проект на Конституция, не нашия, и почваме на чисто“ каза Борисов. Само тогава има смисъл да се правят избори, подчерта той.

„Много е лесно и хубаво да протестираш – но някой трябва да работи, сега е техният ред. Тогава хората ще поставят на везната ГЕРБ и Борисов. Това сме го гледали при Орешарски, ще го гледаме пак, но в по-лош вариант. На нас народът ни е поставил да сме първа политическа сила, ако гледаме в обратен ред нас само 70 и няколко процента не ни харесват, но Мая Манолова 96 процента не я харесват, а Христо Иванов – 90 процента не го харесват“, каза Борисов.

В началото на правителственото заседание премиерът също така поздрави министрите с победата на изборите.

Нека започнем с „Честита Победа“, защото като гледам изказванията на нашите опоненти, всички искат да омаловажат безспорния успех, който всички вие постигнахте, каза той пред министрите, цитиран от БТА.

„За съжаление колегите от Патриотичния фронт се разединиха, иначе сега щяха да са в парламента. Ние с чест и гордост можем да кажем, че сме изпълнили абсолютно всички ангажименти и обещания, които сме поемали. Затова ние, с нашия опит и експертиза, и повтарям, с 10 процента пред следващия – това е убедителна победа, сме длъжни, заради нашите избиратели да предложим вариант за управление. Виждам огромна безотговорност в другите политически партии. Някои дори стигат до там, че след като похарчихме 150 – 160 милиона лева за изборите, изпитват желание за нови избори. Ние с удоволствие ще се явим и на такива“, каза Борисов.

„Ефектът от това обаче, че освен парите и времето, които ще се загубят, Европа работи по плановете за възстановяване от пандемията, то и пандемията не е отшумяла, а на нас като парламентарна република ни трябва работещ парламент“, каза Борисов. „На нови избори, дори другите да получат повече проценти, което не е сигурно, защото работещите хора и бизнесът гласуваха за нас, ще се видят тяхната безотговорност и страх“, каза още Борисов. Защото е много лесно да критикуваш и да намираш кусури, посочи той. Сега, тези партии, които бяха против ГЕРБ, СДС и патриотите, имат стабилно мнозинство, не им трябват нови избори – имат предостатъчно гласове. Ако не поемат управлението, това означава, че искат да хвърлят държавата в хаос и показват, че не са способни да управляват.

Това ще им се върне в обратен знак на изборите, защото хората, които са казали, че искат промяна, са ви дали тази прекрасна възможност. Направете го – ние като политически субект, който управляваше четири години, дадохме възможно най-добър резултат – пета поредна победа на парламентарни избори и 14-та общо. И заради тези, защото са много гласовити, не можем да се зарадваме, че сме ги победили. Тяхната игра ще бъде да предизвикат още хаос“, коментира премиерът.

На днешното заседание кабинетът одобри допълнителни трансфери в размер на 6,554 млн. лв.,

като 131,9 хил. лв. от тях са за ремонтни дейности на четири храма в общините Брезник и Земен и 6,4 млн. лв. са за общините Гърмен, Велинград и Перник. По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане бяха отпуснати и други 3,2 млн. лв. за община Белово. 1,105 млн. лв. от предоставените средства на община Гърмен са за корекция на дере в с.Хвостяне и 457 хил лв. за изграждане на физкултурен салон към Обединено училище „Христо Ботев“ в с.Долно Дряново. По бюджета на община Велинград се одобрени средства в размер на 4,5 млн.лв., които ще бъдат разходвани за изграждане на три детски градини в селата Кръстава, Свата Петка и Грашево. Допълнителните трансфери по бюджета на община Перник са в размер на 360 хил.лв. за изграждане на довеждащ водопровод от пречиствателна станция за питейни води в кв.Църква, на Перник до с.Кралев дол.

В хода на заседанието бяха предоставени и още 131,9 хил. лв. на Българската православна църква

– Българска патриаршия. Средствата ще бъдат вложени в строително-ремонтни дейности на храм „Св.Петка“ в Брезник с цел възстановяване на килийното училище към храма и за реставрация на храм „Св.Николай“ в с. Долни Романци, община Брезник. Част от финансовата подкрепа ще бъде и за средновековната църква „Св.Николай“ в с.Долна врабча, община Земен и за довършителни дейности на храм „Св.Иван Рилски“, с.Гърло, община Брезник.

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане правителството отпусна и 3,2 млн. лева на община Белово. Средствата са за неотложни възстановителни работи за корекцията на река Яденица, в урбанизираната територия на града.

Правителството отпусна също пари по бюджетите на общините за училища и детски градини

„34,5 милиона лева отпускаме допълнително по бюджетите на общините за училища и детски градини. С 30,6 млн. лева от общата сума предоставяме за работата с деца и ученици от уязвимите групи включително и за дейностите за предотвратяване на отпадането от образователната система. Близо 50 000 деца върнахме в класната стая, благодарение на общите ни усилия“. Това е казал премиерът Борисов по време на правителственото заседание, съобщи пресцентърът на кабинета.

Правителството отпусна и 46,4 милиона лева за купуването на допълнителни количества от ваксината срещу COVID-19, произведена от Пфайзер/Бионтех

Със средствата ще бъдат осигурени 1 533 037 дози. „Това, което сме обещали на българите, го изпълняваме в пълния му обем. Осигуряваме необходимите количества ваксини, защото само така ще можем да се справим с пандемията“, е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Кабинетът взе решение още за осигуряването на условия за продължаване на заплащането както на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с пациенти е COVID-19, така и за поставяне на ваксини срещу COVID-19, при допускане на удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка след 30 април т.г.

Министър-председателят е подчертал, че независимо от следизборната ситуация, държавата е длъжна да осигури всичко необходимо за медицинския и немедицинския персонал, поставен на първа линия в борба с новия вирус.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име