Intrigi.bg Политика Борисов към Радев: Да каже позицията си за Навални. Няма да му...

Борисов към Радев: Да каже позицията си за Навални. Няма да му се карат толкова

408
0

С нищо не съм го засегнал, за да може да отговаря така остро. Освен да каже позицията си. Това е държавният ни глава, най-висшата ни инстанция. Да каже „да“, „не“. Няма да му се карат толкова, не е страшно. Ние не сме като тях да обиждаме. Просто само попитахме каква е позицията на най-висшата инстанция, нямаме я.

Така премиерът Бойко Борисов коментира думите на на президента Радев от събота, след като го подкани да изрази позицията си за ареста на Алексей Навални в Русия.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че позицията на българското правителство е за незабавно освобождаване на хората, задържани в Русия за политическа дейност и заяви, че това не трябва да се допуска.

„Това не значи, че ние разваляме отношенията ни с Русия“, коментира във Facebook премиерът, като изтъкна, че България възприема прагматичните решения в полза на държавата, но заяви, че не го прави, когато са нарушени нашите ценности.

По думите му не е страшно да си кажем позицията.

Премиерът посети дирекция в МОСВ, която се занимава с контрол и наблюдение на състоянието на околната среда в страната.

По време на посещение в град Сливница вчера премиерът Бойко Борисов призова президента Румен Радев да излезе с позиция за задържането на Алексей Навални.

Коментирайки представената му информация за дейността на дирекцията в МОСВ, Борисов каза „мога да ви поздравя, бяхте изчерпателни, както вчера и президентът Радев много изчерпателен. На един елементарен въпрос – изчерпи какво ли не друго, освен позиция“, каза Борисов.

„Наша позиция – на евроатлантическата демократична общност, е да бъде освободен“, повтори премиерът и допълни, че не е чул от президента позиция за изгонените руски дипломати.

„Мисля над 6, когато говори за Гебрев. Със службите във Великобритания много работим по тази тема, тези които минаха тогава, са обявени за персона нон грата, да, вътрешна работа е безспорно, но ние когато провеждаме избори, каним наблюдатели от други страни, за да бъдат всички сигурни, че изборите са прозрачни, честни и ясни. С нищо не съм го засегнал, за да може така остро да отговоря, освен да каже позицията си – да – не, няма да му се карат толкова, не е страшно“, коментира Борисов.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в МОСВ за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха.

Премиерът отбеляза, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево, както бе със случая с почистването на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“.

Министър-председателят бе категоричен, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление. Борисов изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол.

Националният координационен център към МОСВ е създаден с цел да се овладее незаконния внос на отпадъци и да се осъществява координация между всички контролни органи, включително Агенция „Митници“, Гранична полиция и РИОСВ.

По време на посещението министър Емил Димитров запозна премиера с възможностите на системите за работа. В резултат на дейността на звеното съотношението на нерегламентираните превози спрямо общия брой на превозите за внос на отпадъци от февруари до декември 2020 г. намаля от 11,6 до 1%.

Звеното осъществява и координация и наблюдение на комплексните и значими язовири с цел ефективно управление на водните ресурси и превенция на риска от наводнения. Отскоро центърът разшири своята дейност и по отношение на контрола върху замърсяването на въздуха.

През последните няколко месеца центърът беше обновен и разширен с допълнителни зали, беше осигурено съвременно техническо оборудване, информационни системи и системи за видеонаблюдение, които предоставят възможност за непрекъснато наблюдение и контрол в реално време.

„Ще се налагат санкции за кметовете, които не упражняват контрол върху нерегламентираното изхвърляне на отпадъци“, каза премиерът по време на посещението си в МОСВ. 

„Сега е важно и тези нерегламентираните по-малки и средни населени места, където си изхвърлят отпадъците по деретата. И видеонаблюдение и всичко, което искате, това направете“, каза Борисов на екоминистъра Емил Димитров. 

„Направете ми една справка и така както направихме през областни управители и кметове, да ги изчистим. Иначе всичко друго вече имаме“, категоричен бе премиерът.

От своя страна Емил Димитров припомни, че е в МОСВ само от една година.

„Сега правим и надграждаме. В момента имаме авария на тръба в единия от язовирите. Следим дали е затворен един дюкер, за да не наводнява един път, по който минават хора. Аварията е отстранена сутринта. Ще пуснем и вода“, добави той.

„Трябва да подготвим язовирите и да изпуснем съответните количества. Денонощно гледаме прогнозата за времето. Във всяка зала имаме по един ефирен монитор и следим прогнозата за времето и от средствата за масова информация“, обясни още министърът.

Накрая Борисов завърши посещението си в МОСВ с думите: „Само мога да ви поздравя“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име