Intrigi.bg Политика Борисов за скандала с нидерландския премиер: Съжалявам, че колеги изнасят казаното, въпреки...

Борисов за скандала с нидерландския премиер: Съжалявам, че колеги изнасят казаното, въпреки решението да не го правят

564
0

„След тежки преговори, в които всяка една държава защитаваше своите интереси, съжалявам, че въпреки изричното ни разбирателство да не се коментира нищо преди да има крайно решение, колеги са си позволили да изнасят казано от един или друг премиер“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като си размени тежки думи с колегата си от Нидерландия и го обвини, че иска да е „полицаят в Европа“. 

„Защитавал съм позицията, че пандемията е не в своя край, а тепърва ще има нови вълни. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство. Затова съм настоял за 2 неща – максимум добре да защитим медицинските работници, медицинските центрове. Второ – с парите от европейската солидарност, за които говорим – безвъзмездните пари, т.нар. грантове. Незабавно да се подкрепят социално слабите, хората, останали без работа. Съответно – дизайните на мерките 60/40, 80/20, за да се запазят работните места“, каза още Бойко Борисов пред БНТ. 

За гореща размяна на реплики по време на вечерята снощи на европейските лидери в Брюксел, съобщава вестник „Файненшъл таймс“, като цитира свои дипломатически източници, предаде БНР. Според тях българският премиер Бойко Борисов обвинил министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, че иска да бъде „полицаят на Европа“, като си присвоявал правото да решава дали националните планове за реформи са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни.

Пред журналисти Рюте заяви след вечерята, че неговите искания са раздразнили колегите му, но изтъкна, че всяка страна защитава своето виждане. Днес в Брюксел продължава срещата на върха на страните от ЕС. Тя е посветена на икономическите стимули за преодоляване на последиците от пандемията от Covid-19, както и на бюджета на Съюза за следващите 7 години. Европейските лидери не постигнаха споразумение по ключовите теми по време на обсъжданията вчера, които продължиха до късно през нощта.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име