Intrigi.bg Политика Борисов за ветото на Радев: Доста неочаквано за мен! Кое налагаше да...

Борисов за ветото на Радев: Доста неочаквано за мен! Кое налагаше да ме нападне в гърба

47
0

Днес президентът Румен Радев наложи частично вето върху Закона за извънредното положение.

„Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент“, заяви той.

Решението му коментира премиерът Бойко Борисов:

„Действително много интересно е това, което се случва. И доста неочаквано за мен. От неделя до днес ние сме провели две срещи с президента Радев. Всеки ден аз му се обаждам и му казвам какво ново е направено. Кое налагаше днес да ме нападне в гърба така? Днес той се обади да каже двата мотива, заради които връща закона. Забрави да каже, че точките за спекулата са по предложение на БСП“.

Бойко Борисов призова да не се прави PR от създалата се криза. Той поясни, че щом законът е върнат с този мотив, той ще бъде прегласуван. Премиерът е съгласен и да се промени изразът „невярна информация“, за който Румен Радев посочи, че е няма точна дефиниция. 

„Само една седмица сме в това критично състояние, а искат да се похарчат милиарди. Второто след здравето, за което се грижим, това е нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии“, коментира премиерът.

Той каза още, че всички са се съгласили, че мерките на правителството са най-добрите и най-навременните досега в Европа. 

„Ние с моите колеги носим цялата отговорност. Един член приехме в закона, предложен от БСП, и веднага настанах хаос на пазара“.

Бойко Борисов коментира и темата с лекарствата, за които се смята, че помагат при лечението на заразени с Ковид-19. Той заяви, че държавата прави всичко възможно да се сдобием със субстанциите. Когато това стане, големите ни фармацевтични компании имат готовност да започнат производство. 

„Никой в света не може да каже докога ще продължи пандемията“, заяви Борисов и посочи, че за да може страната ни да се справи от утре ще заработи и Медицински съвет.

Премиерът припомни, че популистите, безотговорниците в лицето на БСП, досега са вкарвали държавата в няколко национални катастрофи.

„Казах му на президента, че след като върне с този мотив закона – за спекулата, ние най-добронамерено ще го изгласуваме. Втората причина беше за думичката „невярна“ информация, казах му, да я сменят с каквото искат“, обясни Борисов.

Премиерът няколко пъти повтори, че в ситуацията на извънредно положение се ръководят единствено и само от мнението на специалисти и експерти. „Нещо повече, в президентството ние говорихме заедно и всички се съгласихме, че мерките на България са най-добри в цяла Европа“, припомни Борисов.

„Ние си създаваме време, за да могат да останат възможности за лечение в името на всеки българин“, заяви министър-председателят.

„Още утре текстът за спекулата да се прегласува“, каза още той и добави: „По-добре да останем без този текст, отколкото да оставим пазарът да се изкриви“.

Той бе категоричен, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите.“До последния лев ще стискаме, за да имат пенсионерите гарантирана пенсия. Защото никой не може да каже докога ще продължи това“, каза премиерът.

„Това, което прочетох от президента – той няма нито една конкретна мярка“, заяви Борисов.

„Армията ще се използва само и единствено по искане на МВР, само да подпомогне другите“, увери Борисов и попита защо е нужно да се играе със страховете на хората или да прави политически ПР.

Премиерът посочи, че ако се наложи и още по-строги мерки ще бъдат въведени.

„Само единни – един за всички, всички за един – който какво може да прави, да го прави. Нашите братя от Македония плачат, ние трябва да наваксаме, да помогнем и на тях. Няма да се съгласим за историята, но да им помогнем да оцелеят. Длъжни сме и затова реорганизираме всички мощности“.

„Без участието на цялата нация няма как да стане“, отсече Борисов и изрази надежда още утре парламентарните комисии да заработят и да има закон за извънредното положение.

„Аз съм бил винаги добър стопанин и ако има нещо добро направено, то е по време на нашето управление“, заяви Борисов.

„Ако президентът е искал да консултира за армията, в парламента има стол за президента – отива и консултира. Ние сме парламентарна република. Какво го е уплашило президентът, че армията ще тръгне с танковете срещу хората ли?“ Армията ще помага, категорично заяви Борисов и уточни, че той (Радев – бел. ред.) си е върховен главнокомандващ и никой не оспорва това.

„В момента, в който Щабът ми препоръча пълна карантина, ще го обсъдим“, каза Борисов на журналистически въпрос. Според него гражданите вече разбират положението, още повече, че гледат какво се случва по света. „Каквото предложи щабът“, каза Борисов.

„Длъжни сме да помогнем на братята в Македония. Това означава братски народи“, каза българският премиер Бойко Борисов по повод разпространението на коронавирус.

Борисов съобщи, че днес „македонският премиер му се е обадил и е молил за помощ“. „Ние трябва да мислим и за тях, как да им помогнем“, подчерта Борисов.

Той поясни, че цели сектори се преструктурират за производство на маски, шлемове и защитни дрехи.

Запитан дали държавата се готви за рецесия, Борисов заяви: „250 завода имаме за авточасти – спрат ли производството, намалят ли производството или спрат търсенето по света – ние сме обречени“.

„За първи път от 70 години няма войни, нашето поколение няма задължения. Аз не искам да задължа младото поколение“, продължи Борисов.

„Изпадне ли светът в тежка рецесия, ще изпаднем и ние. Ако сме знаели, че ще дойде такава криза, ще си седя на село и няма да дам маса пари за апартамент в София. Ние в момента говорим как ще оцелеем, а не да станем по-богати. Затова сме всички тук, за да може да мислим“, каза още Борисов.

Премиерът заяви, че със закона за извънредното положение ще бъдем подготвени за най-тежкия сценарий, който дано се размине.

Според министър-председателя, европейската солидарност, с която „всички лягали и ставали“ в момента е разбита на пух и прах

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име