Intrigi.bg Политика Борисов за ваксините: Предлагат ви кафе на 4 лв. и за 15...

Борисов за ваксините: Предлагат ви кафе на 4 лв. и за 15 лв., кое избирате?

413
0

Поръчахме от „АстраЗенека“, защото първи започнаха изпитанията. Това заяви от Кюстендил премиерът Бойко Борисов.

Той бе там заедно със зам.-министъра на благоустройството и регионалната политика Николай Нанков, шефа на Българската агенция на заведенията Ричард Алибегов и здравния министър проф. Костадин Ангелов, съобщава „24 часа“.

„Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове. До тогава не плащаме“, каза той.

„Разликата в цените не е малка. Ако едната е няколко единици долара, другата е 10-15 отгоре. Търговската война между фирмите е като в заведенията. Ако едното работи за 4 лева, а другото за 15 при същите условия, къде ще си изпиеш кафето“, запита Борисов.

„Не че ние не сме достатъчно близки и с Китай, и с Русия, но в ЕС могат да се поставят само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата“, каза още той.

„България винаги е водила много мирна политика, но на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от ЕАЛ. Затова в Чехия парламентът на разреши, в Словакия министърът на здравеопазването си подаде оставката заради руската и китайската ваксина. Ние винаги сме били дисциплинирани членове на ЕС и спазваме правилата“, допълни той.

Министър-председателят обеща веднага когато руската ваксина бъде одобрена за ползване в ЕС, България да поръча и от нея.

„Ако руската ваксина, която си е дала документите в ЕАЛ, бъде одобрена, след това Комисията отиде и провери как се произвежда и ни разрешат и нея, ще вземем и от нея и ще предоставим, на който желае, да си я направи. Китайската все още не е подала документи в ЕАЛ. Това е много регулиран пазар на лекарствата. Смея да кажа, че компромиси в Европа с това не се допускат“, допълни премиерът.

„Така че тези апели защо Борисов не се обади на Си Дзинпин, на Ли Къцян или на Путин? Мога да се обадя, но това няма да може да влезе в нашата мрежа, защото не е разрешено от ЕАЛ и съответно от българската. Стане ли разрешено, веднага ще предоставим на българите да избират“, посочи Бойко Борисов.

Той призова да се спазват противоепидемичните мерки и подчерта, че правителството никога не е имало за цел са ощетява бизнеса и да го противопоставя на други сектори.

„Чисто психологически да дойдеш да пиеш едно кафе и да си отидеш е добре за народа“, отбеляза премиерът.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име