Intrigi.bg Политика Борисов говори за дотации и газ от САЩ или от Русия

Борисов говори за дотации и газ от САЩ или от Русия

817
0

България е готова да доставя втечнен природен газ от САЩ, заяви българският премиер Бойко Борисов, след среща в София с Том Пайл от Института за енергийни изследвания във Вашингтон, един от съветниците на американския президент Доналд Тръмп.

„Поговорихме с Том. Темите са няколко”, коментира Борисов, като посочи, че в разговорите, проведени в понеделник, е участвал и вицепремиерът Томислав Дончев.

„Запознах го, че някъде около 20 май ще направим първа копка и ще започне строежът на интерконектора с с Гърция, към Александропулис. И в момента можем да вкарваме по 1 милион кубическа метра втечнен газ дневно през стария газопровод, през Солун. Правили сме репетиции. Знаете, подменихме компресорите с американски, реверсивни, много добри. Така че по тази тема вече сме много напред”, подчерта Борисов.

„Енергийната сигурност е свързана с националната сигурност. Цените на шистовия газ стават все по-ниски. Това, което ми казват е, че в САЩ вече е около 100 долара” (91 долара за 1000 куб. м. – бел. ред.), поясни българският премиер.  „Газовият хъб „Балкан” и нашата мрежа, която разширяваме, и транзита през България е много добре изчислен и свързан с третия европейски енергиен пакет. Целта на срещата и разговорите за LNG (втечнен природен газ) е диверсификацията вътре за производството в страната. И ако има по-евтин газ, от доставяния сега, нашата икономика, нашите потребители, да го получават.”

„Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията в цената на газа”, подчерта Борисов. „Ако американците дават по-добра цена, а тук говорихме как можем през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по тези държавни дотации, които дава Америка, но сме много в начало на разговора. Ще запозная президента за това, което говорихме. Така че само като идея го давам.”

„Това, което поехме като ангажимент и работим по него, освен разширението на хранилището „Чирен”, да оставим  свободен капацитет по тръбите. Ако дойде по-евтин газ, да можем да го запълним с по-евтиния газ”, поясни премиерът. „Така че, дадат ли руснаците по-евтин газ, взимаме него. Дадат ли американците – изграждаме в момента именно тези газови магистрали, за да можем който даде по-евтин, да вземаме от него.”

„Ако доставката е по-скъпа, за да има конкуренция, в САЩ са предвидени 1 милиард долара, за които би могло да говорим с американското правителство по-нататък”, заяви Борисов. „Ако разликата в цената е неизгодна за нашата икономика – представете си го практически – вкарваме в страната по-скъп американски газ, кой ще го вземе, ще купят по-евтиния руски. Ако те имат програма за дотиране, а те имат, да можем да имаме конкуренция.”

Резултат с изображение за Борисов говори за дотации и газ от САЩ или от Русия

Борисов посочи, че преговорите за доставка на евтин газ могат да бъдат обвързани в бъдеще и с други теми, като военните разходи и използването на полигона край Ново село от НАТО.

„Президентът Тръмп, като бизнесмен казва: „ще дадем това, но ти какво ще ни дадеш?” И ние сега казваме: „ОК, относно военната сигурност имаме бази, летища, купуваме Ф-16, „Блок 70” и в същото време казваме: „а вие, нещо в замяна, няма ли да направите за нас?”

Българският премиер обаче подчерта, че не се водят преговори, обвързващи покупката на изтребители от САЩ с дотации за доставки на природен газ.

„Не знам по времето на кое правителство е било, когато паралелните тръби на транзитите са били изрязани и запушени”, отчете Борисов и попита: „Сега тези, които са рязали тръбите, за да ни вкарат в зависимост, трябва да си мълчим за тях?”

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име