Intrigi.bg Политика Борисов в Туркменистан: Преговори за преноса на газ до хъб „Балкан“

Борисов в Туркменистан: Преговори за преноса на газ до хъб „Балкан“

116
0

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Туркменистан. В неделя той се срещна с външния министър на страната Рашид Мередов, а основна тема на разговора между тях е бил преносът на туркменския газ до хъб „Балкан“.

Това ще бъде и основна тема на разговора на Борисов с руския му колега Дмитрий Медведев в понеделник.

„Целта е да намерим решение за нашия газов хъб „Балкан“. В понеделник по време на срещата с Медведев ще говорим дали не може да се направят суапови сделки, тъй като всички тръби от Туркменистан минават през Русия, към днешна дата. Вече имаме компании за по 120-130 милиона лева, които имат сключени сделки в строителството, тук в Туркменистан“, посочи премиерът.

„Знаете, че Каспийско море има екологична оценка да не може да минава газопровод,  но петролопровод може. В същото време те са в тройката с най-големите газови находища. Даже от газта правят бензин“, коментира премиерът. Борисов посочи, че страната ни има интерес да инвестира в Туркменистан.

Премиерът коментира и очакваните инвестиции у нас от Южна Корея.„България вече има толкова много инвестиции, че няма работна ръка, макар че продължаваме да търсим големи инвеститори, например от Германия и Южна Корея като „Фолксваген“ и „Хюндай“, добави той.

„Надявам се през септември да подпишем договор с инвеститор от Южна Корея, който е за около 1.5 млрд. долара, но и за този проект ще са нужни работници”, посочи българският премиер. 

Българската страна е готова да окаже подкрепа на туркменистански фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на откриването на Българо- туркменистанския бизнес форум. Той е част от официалната делегация, начело на която е премиерът Бойко Борисов. 

„Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни. Убеден съм, че двустранният диалог на най-високо ниво ще отвори нови възможности за сътрудничество от взаимен интерес“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в „Аваза“ с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Премиерът Борисов изтъкна желанието на нашата страна да развива всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговия, строителство, енергетика и туризъм.

Премиерът Борисов изтъкна потенциала на сътрудничеството между България и Туркменистан относно енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа. Българският министър-председател акцентира върху стремежа на страната ни да запази ролята си на стратегически газоразпределителен център и посочи сериозната работа на правителството по изграждането на необходимата инфраструктура. Според премиера Борисов, газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център „Балкан” на територията на България.

Премиерът Борисов се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов
Премиерът Борисов се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули БердимухамедовИзточник: Министерски съвет

Министър-председателят изрази готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението „Запад – Изток“ и „Запад – Юг“ през Югоизточна Европа и Черно море. Като друга перспективна сфера за сътрудничество между България и Туркменистан премиерът Борисов посочи инфраструктурата. По думите му би било полезно и за двете страни, ако обменят повече информация за инвестиционния климат и намеренията в тази област.

Премиерът Борисов се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов
Премиерът Борисов се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули БердимухамедовИзточник: Министерски съвет

В рамките на разговора Бойко Борисов благодари на президента на Туркменистан за отправената покана за участие в Първия каспийски икономически форум. Българският премиер поздрави Бердимухамедов за инициативата за провеждане и за успешната организация на това значимо и първо по рода си събитие. Премиерът отправи покана към президента на Туркменистан да посети България.

След това започна Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркемнистанска комисия за икономическо сътрудничество. От българска страна съпредседател на заседанието е министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Преди това министър Аврамова проведе среща на четири очи с министъра на търговията и външноикономическите отношения на Туркменистан Амандурди Ишанов, който ще ръководи сесията на Комисията от страна на домакините.

Международната каспийската изложба за иновативни технологии, на която присъства премиерът Борисов, се провежда в рамките на Първия каспийски икономически форум в Туркменистан в курорта „Аваза“. Освен премиерът, изложбата разгледаха и министри от кабинета. 

Изложбата има за цел да привлече иновативни решения в областта на автомобилната индустрия и производството на автомобилни компоненти.

На автомобилното изложение „Туркмен Сахра 2019“, което също е част от програмата на международната изложба, са представени нови леки и тежкотоварни автомобили и специална техника, иновативни разработки на автомобилната индустрия, съвременни разработки в областта на автомобилната аудио и видео електроника и автомобилни системи за безопасност.

Утре българският премиер Бойко Борисов ще участва в Първия каспийски икономически форум и се очаква да се срещне с премиера на Русия Димитрий Медведев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име