Intrigi.bg Политика Борисов: България ще получи близо 29 млрд. евро в следващите години

Борисов: България ще получи близо 29 млрд. евро в следващите години

592
0

Oт бюджета на ЕС до 2027 г., договорен след петдневно заседание на Европейския съвет, България може да очаква 29 милиарда евро.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в жива връзка във Facebook след края на срещата в Брюксел.

Той уточни, че България е от малкото страни, които ще получат с близо милиард евро повече спрямо сегашния европейски бюджет. Това е при положение, че новият бюджет е с 62 милиарда евро по-малък от сегашния заради оттеглянето на Великобритания от ЕС, поясни премиерът. За това заслужавам да ми се иска оставката, коментира той.

Не само се запазват средствата по селскостопанската и по кохезионната политика, което беше нашата „червена линия“. За кохезионната политика са заложени девет милиарда евро, с 800 милиона евро повече от досегашния бюджет. Това е важно за постигането на основните ни цели – конкурентоспособност, икономически растеж, заетост, посочи Борисов.

Най-голямата битка, за която няколко пъти си разваляхме отношенията – за първи път за България са предвидени допълнителни целеви средства, 200 милиона евро, за слаборазвитите региони – Севера и Северозапада, отбеляза той. Премиерът съобщи, че за мерките за опазване на околната среда и чиста икономика за страната ни са предвидени половин милиард евро, а за миграция и сигурност – 200 милиона евро. България ще може да разчита на 7,7 милиарда евро безвъзмездни средства за икономическо възстановяване.

За хората, които ми искат оставката, им оставям 29 млрд. евро за следващите години. Това са близо 60 милиарда лева – колкото е сега спадът на БВП и повече, отколкото при социалистическите правителства беше всичко, което изкарваше България, каза Борисов. Колкото и да ви звучи нескромно, всички ми благодариха за помощта, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ми се обади по телефона, за да благодари за огромната помощ, която съм му оказал за преговорите, добави той.

Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е изключителен приятел на България. Канцлерът Ангела Меркел искаше да се каже, че с тези допълнителни 200 милиона евро много помогна. Огромна подкрепа от канцлера на Австрия Себастиан Курц, който направи изказване пред Европейския съвет, все едно е премиер на България. Премиерът на Холандия Марк Рюте – специално благодаря, добави Борисов. Той изрази благодарност също към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Франция Еманюел Макрон.

Министър-председателят съобщи, че се предвижда обвързаността между финансирането от ЕС и върховенството на закона да бъде прозрачен процес, зачитащ принципа на обективност, недискриминация и еднакво отношение към всички страни по подход, основан на доказателства. Премиерът отбеляза, че преговорите са приключили в 5,40 ч. тази сутрин.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име