Intrigi.bg Политика Борисов: България има интерес да увеличи износа за Япония

Борисов: България има интерес да увеличи износа за Япония

127
0

Mинистър-председателят Бойко Борисов разговаря с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, съобщава правителствената пресслужба.

Премиерът е отбелязал, че Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на нашата страна.

Той е определил като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и е предал своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе.

Борисов е изразил увереност, че срещите на високо равнище ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи в България.

Министър-председателят е подчертал, че страната ни се е доказала като стабилен и предсказуем партньор с голям потенциал за сътрудничество. Бойко Борисов е акцентирал върху интереса на България да увеличи износа си за Япония, както и

да се засилят бизнес контактите в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части, строителство.

Премиерът Борисов е приветствал обявената от японския министър-председател Абе инициатива за сътрудничество със Западните Балкани. Той е изразил готовността на страната ни да продължим доброто взаимодействие по линия на официалната помощ за развитие в региона след успешния съвместен семинар в София по управлението на риска при наводнения на Западните Балкани в началото на настоящата година.

В рамките на разговора министър-председателят

Борисов е обърнал внимание и на влизането в сила на споразуменията между ЕС и Япония за стратегическо и икономическо партньорство.

Според премиера това ще окаже допълнително благоприятно влияние и на българо-японското сътрудничество.

Коно имаше среща и с българския си колега министър Екатерина Захариева, след която заяви: „Япония и България споделят мнението, че има огромен потенциал за развитие в сферата на икономическото сътрудничество“.

Той изказа голямото си удоволствие от първото си посещение в България: „Това е първото посещение на японски външен министър от 12 години насам и това трябва да става по-често“, добави още Коно. „Тази година отбелязваме тройна годишнина в нашите двустранни отношения и сме много благодарни на министър Захариева за топлото отношение и гостоприемството“, каза още министърът.

Той акцентира на това, че

след посещението на японския премиер Абе в България отношенията между двете страни се развиват:

„България е наш важен партньор, който споделя основните ценности и поддържа стабилността в Балканския регион. Ние отново потвърдихме нашето партньорство и обсъдихме как можем да засилим двустранното сътрудничество в различни сфери“, добави Коно.

Японският външен министър отдаде основно значение на създаването на благоприятен инвестиционен климат и обмена на информация като предпоставки за привличане на повече инвестиции и развитие на търговията: „Ние потвърдихме намеренията си да насърчим инвестициите, като използваме максимално Японският бизнес форум“, добави още той.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име