Intrigi.bg Политика Борисов бил против вота на недоверие, но обяви с кои партии би...

Борисов бил против вота на недоверие, но обяви с кои партии би управлявал

348
0

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви на събиране на партията в Албена, че е бил против внасянето на вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков, но без да каже защо е променил мнението си, посочи с какви партии би преговарял за бъдещо управление на страната. Вотът беше внесен от ГЕРБ на 15 юниГласуването му ще е в сряда или четвъртък. Известното към момента разпределение на силите говори, че вотът ще мине. Премиерът Кирил Петков обаче продължава да търси нужните му 12 депутати, които да гарантират оцеляването на кабинета. До момента той може да се разчита на шестимата независими народни представители, които напуснаха групата на „Има такъв народ“.

Лидерът на ГЕРБ така и не каза дали говори за партии, с които би търсил съвместна работа при евентуален мандат за съставяне на правителство в този парламент или след предсрочни избори. Не посочи и поименно с кои формации би работил, като подчерта, че разделителните линии на ГЕРБ ще бъдат принципни и няма да са на база симпатии и антипатии към техните лидери.

Борисов подчерта, че партиите, с които ГЕРБ би работил, на първо място трябва да са за членството на България в еврозоната и разширяването на ЕС със страни от Западните Балкани в това число Северна Македония, Албания, Украйна, Молдова. Трето условия пред бъдещите съюзници е да искат да диференцират доставките на газ, а четвъртото да поддържат етническата толерантност.

Важно изискване за бъдещите партньори на ГЕРБ е да приемат руския президент Владимир Путин за агресор. Борисов обяви още, че евентуалните коалиционни партньори не трябва да поставят членството на България в НАТО под въпрос. Последното условие пред бъдещите партньори на ГЕРБ е да приемат максимата, че държавата ще харчи толкова, колкото изкарва. При така зададените критерии единствената партия, от представените в парламента, която не би минала теста на Борисов е „Възраждане“.

Борисов обяви, че уважава „Възраждане“, защото представляват русофилите и дават възможност да има истински политически дебат, в който да се родят правилните решения. Не скри, че уважава и Стефан Янев, който утре създава официално своята партия, но и с него ще влезе в спор.

В най-тежки времена лидерите са развявали бели знамена

Той обясни, че партии за коалиция ще се избират на база тяхната дейност, а не на етикетите, които им се лепят. Според Борисов бъдещето управление трябва да спре кражбите и да накара държавата да заработи отново. Той предупреди, че ще има нова вълна COVID-19, а държавата не е готова за нея.

Лидерът на ГЕРБ призова колегите си от другите политически партии да проявят разум, защото „Радев ще продължи да ни хвърля вината, че всичко виновно се намира в парламента“.

„И в най-тежки времена, по време на войни, лидерите са развявали бели знамена, за да се съберат и да потърсят мир – заради децата и майките. Г-н Петков каза, че няма да преговаря с ГЕРБ, Възраждане, ДПС и ИТН. Ами ти с другите две падаш и оставаш в същото положение, както беше ГЕРБ – най-голям си, но малките искат да си играят с друг. Накрая може да останем с Кирил Петков опозиция – двете най-големи партии, и да оставим малките да си управляват“, заяви Борисов.

Гласувалите за опозицията ли са най-голямата мафия

Лидерът на ГЕРБ се възмути, че опозиционните партии са наричани от управляващите мафия. „За тях са гласували 1.5 млн. души. Че това е най-голямата мафия в света, бъдете малко по-сериозни“, поясни той.

В края на словото си Бойко Борисов се оплака, че проявите му не се отразяват от медиите, за разлика от протестите срещу отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев. Според него събралите се хора на площада в четвъртък не искат да има опозиция, като желаят всички да „изчагъртат и избият“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име