Intrigi.bg Актуално Борисов: Без маски или шал да не се излиза

Борисов: Без маски или шал да не се излиза

342
0

Без маски навън да не се излиза, който няма маска, да сложи шал. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет тази сутрин.

Задължителното носене на маски ще влезе в сила още от сутринта на Цветница, тоест утре. Премиерът заяви, че още днес ще говори с министър Ананиев да издаде заповедта.

Борисов уточни, че искат максимално бързо да въвеждат всяка една от мерките за подпомагане. За да заработи, огромен екип от хора работи, за да може всяка мярка да бъде ефективна. До този момент всичко, което сме направили го правят и другите държави, каза още Борисов.

Той каза, че добрата новина в тъгата е, че починалите са все с много тежки заболявания. Рисковата група е много голяма, ако я изпуснем обаче, тогава ще понесем катастрофална щета, посочи премиерът.

Вчера сме платили 30 хиляди PCR от Южна Корея и 600 хиляди от Европейската комисия. С такива количества ще понесем първата вълна от масовата вълна тестове, съобщи Борисов.

Отделно от това, от другата седмица ще ви покажем как ще си възобновим производството на тестове, за да може в бъдеще да няма затруднения.

Премиерът призова хората да си останат у дома на Великден.

„Моля ви, който не умира да отиде на църква да не го прави. Убеден съм, че Господ ще ни чуе заради това, че сме действали умно. Аз самият ще изляза на двора вечерта на Великден и ще викам Христос Воскресе, но нека го направим от вкъщи, от дворовете си“, каза още премиерът.

Запитан дали се спазват мерките в махалите, министър-председателят каза, че повече го притеснява, че в София не се спазват мерките, където е най-голямото огнище и живеят 2 милиона души.

Няма по-добро място от Европейския съюз, няма по-добра и демократична организация затова и няма смъртно наказание,

каза още премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на БГНЕС относно вълната от евроскептицизъм в разгара на пандемията от коронавирус.

Европейският съюз е създаден на базата на свободните хора, на демокрацията, на правата и свободите. И когато такава голяма свобода е дадена, командно-административният подход много трудно сработва, посочи Борисов и добави, че в ЕС всеки има мнение.

Европейската комисия е създадена да работи при координация в нормални условия, сега, изведнъж тя трябваше да мине и да работи като НАТО, като щаб и може би тук трябваше да се помисли в тази посока, защото военизираните държави по-добре се справят в такива моменти.

Ако имахме общо европейско здравеопазване, щяхме да се справим много по-бързо. Говори ли сме за общоевропейска отбрана, ама само си говорим, коментира още премиерът и уточни, че до подобни решения досега не се е стигнало, не защото ЕК е лоша, а защото всяка една държава-членка се води от своите вътрешно-политически проблеми.

Както президентът Радев казва – едни са производители, други са продавачи, посочи Борисов. ЕК и Урсула фон дер Лайен правят максимума, но те още веднъж са доказателство, че когато оставиш цели икономики, цели индустрии заради печалбата да отидат в други континенти и не се подсигуриш за подобни ситуации, мисля, че като поука, като урок ще бъде издаден и повече няма така да ни изненада, каза Борисов. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име