Intrigi.bg Крими Борисовата градина – тъмната страна на любимия парк на софиянци

Борисовата градина – тъмната страна на любимия парк на софиянци

254
0

Някога Борисовата градина е била разположена в покрайнините на София. Или за да сме по-конкретни това е било преди около 130 години, когато тогавашният кмет на столицата Иван Хаджиенов възлага създаването на парка на швейцарския градинар Даниел Неф.

Първата смърт сред алеите

През 1903 г., в престрелка между слатинските шопи от една страна и полицията и военните от друга загиват двама и са ранени десетки души. Причината била нежеланието на местните пасищата им да бъдат преустроени в парк.

Днес Борисовата градина вече се намира в сърцето на София, а ежедневно в нея играят и се разхождат хиляди деца и софиянци. Това, което не се е променило е кръвта по алеите.

Въпреки, че в парка бе поставено видеонаблюдение, а осветлението бе подменено изцяло, агресията в парка не спря. През 2017-та там бе извършено нападение на журналиста Иво Никодимов от БНТ, който бе пребит от трима души посред бял ден.

Само ден преди това, двама маскирани пребиха известен нотариус и дъщеря й на улицата в непосредствена близост до парка. Отново посред бял ден.

Посред бял ден, докато сирените виеха в памет на Ботев на 2-ри юни една пейка в Борисовата градина се оказа лобното място на 17-годишният Георги Игнатов, наръган с нож в гърдите.

Момчето умира на място, успява само да се обади на майка си: „Мамо, наръгаха ме!“, казва й той преди да издъхне.

Година и половина по-късно полицията арестува студента по право Йоан Матев, който прокуратурата обвини в убийството на Георги.

8-ми срещу 9-ти юли 2011-та.

Борисовата градина е пропита с кръвта на 28-годишната Яна, изнасилена и убита жестоко в храстите на една от алеите.

Тялото й е открито от клошар, който също е заподозрян за участие в престъплението, но вината му така и не бе доказана. За смъртта на момичето бе осъден на 20 години затвор Николай Русинов – Чеци. Той признава, че е правил секс с момичето на зазоряване, но твърди, че я оставил жива в храстите.

Един ден, през късната есен на 2008-а, 26-годишния Михаил е нападнат от двама младежи на 19 и 20 години, докато върви из Борисовата градина. Двамата редовно биели мъже в парка, които им изглеждали на хомосексуалисти. Правели го за забавление. Студентът по право им заприличал на гей, затова и не го пожалили – по тялото на Михаил са открити множество охлузвания и кръвонасядания, а аутопсията показала, че е починал от задушаване.

На 8 юли 2014-та един човек намери смъртта си под повалено от летен ураган дърво в алеите на парка. На 23-ти октомври на следващата година 40-годишен мъж също почина след като бе затиснат от изсъхнало дърво, което паднало в една от най-оживените части на Борисовата градина.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име