Intrigi.bg Политика Борислав Гуцанов, лидер на БСП – Варна: Нинова не спазва законите в...

Борислав Гуцанов, лидер на БСП – Варна: Нинова не спазва законите в собствената си партия

459
0

Все още никой не знае кои ще са кандидатите за общински съветници на БСП във Варна, заяви в интервю за Дарик радио градският лидер на социалистите Борислав Гуцанов.

На пленума на левицата, проведен в неделя, листата, определена от градската конференция на БСП, беше игнорирана от Изпълнителното бюро на партията, като за водач беше анонсирана проф. Анелия Клисарова, която е и номинацията на червените за кмет на Варна.

Вътрешнопартийната опозиция в БСП събира подписи за свикване на извънредно заседание на Националния съвет на БСП. По думите на Гуцанов до снощи са били събрани 58 от нужните 63 подписа. Ако това се случи, то ще е прецедент в 130-годишната история на партията, коментира Гуцанов.

Гуцанов очаква решението на „столетницата” за пренареждане на листата с кандидати за общински съветници за Варна да бъде ревизирано и да бъде утвърдена листата, гласувана на градската конференция на партията. Все още никой не знае каква ще бъде листата на социалистите за община Варна, отбеляза Гуцанов.

Той съобщи, че на градската конференция на варненските социалисти миналата седмица искането за неговата смяна е било подкрепено само от 22 гласа. За неговото оставане са гласували 122-ма души. Решението Гуцанов да води листата с кандидати за общински съветници във Варна е било взето със 140 гласа „За”, при 8 „Въздържал се” и 7 „Против”.

„БСП, за съжаление, започваме да се превръщаме в един огледален образ на ГЕРБ в ляво. Една от причините за разминаванията между мен и Корнелия Нинова е именно по тези плоскости. За мен една от причините,  поради която не можем да спечелим изборите, е, че хората все още не ни припознават за алтернативата, тъй като част от нашите движения наподобяват много ГЕРБ”, коментира Гуцанов.

Той отново заяви, че единственият орган, който може да го смени като председател на местната структура, е този, който го е избрал – градската конференция.

„БСП винаги е била демократична партия и ние не случайно 130 години сме на сцената, защото спазваме основни демократични закони, защото имаме един устав, който никой не си е позволявал да нарушава”, коментира социалистът.

Според него не е било удачно да се правят „подобни движения” през юли, при условие, че на евроизборите варненските социалисти са спечелили 19 000 гласа, с около 6000 по-малко от основния опонент ГЕРБ, което за Варна „е нищо”, по думите на Гуцанов.

„Не може да дойдеш тук и да обявиш едно решение, което няма никаква стойност. Не можеш да коментираш, че ти ще управляваш държавата законно, а да не спазваш закона на собствената си партия.

Разминаванията между Гуцанов и Нинова започнали сериозно да се виждат при номинирането на евролистите по-рано тази година, разкри варненецът.

„Варна може да се окаже разковничето на това по какъв курс ще поеме след изборите БСП”,смята Борислав Гуцанов. Той заяви, че застава зад номинацията на проф. Анелия Клисарова като кандидат-кмет на БСП.

„Най-важното е БСП да има успех на предстоящите избори”, заключи градският лидер на БСП-Варна.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име