Intrigi.bg Политика Борислав Гуцанов, лидер на БСП-Варна: Искам оставката на Корнелия Нинова

Борислав Гуцанов, лидер на БСП-Варна: Искам оставката на Корнелия Нинова

200
0

Борислав Гуцанов е лидер на структурата на БСП във Варна. Корнелия Нинова се опита да го отстрани от поста, нарушавайки устава на столетницата, но варненци не допуснаха това да се случи. Нинова обаче промени листата за общински съветници, начело с Гуцанов, и отхвърли предложението на местната структура на БСП да подкрепи на изборите кандидата Костадин Костадинов за кмет. Той отиде на балотаж с Портних, но загуби. Кандидатът на „Позитано” 20 за кмет на Варна Анелия Клисарова се класира трета.
Борислав Гуцанов коментира пред ПИК представянето на БСП на изборите и обясни защо ръководството на партията трябва да бъде сменено.
 

– Г-н Гуцанов, изпитвате ли злорадо удовлетворение от развоя на местните избори във Варна?

– В никакъв случай не може да се каже, че изпитвам злорадо удовлетворение. Защото моето желание и виждане беше във Варна да има промяна, но тя не се случи. Не се случи, защото имаше сериозни вътрешнопартийни дрязги и намеси, но така или иначе, голямата цел беше да има промяна. А след това са всички останали наши вътрешнопартийни проблеми.

– Вие бяхте буквално като боксова круша по време на тези вътрешнопартийни разговори, отнесохте оскърбления, отнесохте опити да бъдете отстранен от поста. Беше сменено вашето предложение за Костадин Костадинов. Очевидно грешна политика на вашето ръководство. Няма ли да има някакви последствия от това?

– Разбира се, въпросът, който поставяте, е големият въпрос. Но първо хронологично да погледнем нещата. Не ставаше въпрос само за г-н Костадин Костадинов. Цялата идея на градската организация беше да има едно обединение в лявото пространство. В листата да влязат АБВ, социалдемократи, всички леви формации. А да търсим кандидат за кмет, който да бъде в по-патриотичния сектор. Дори в началото ние провеждахме разговори с изключително сериозни професори, които, за жалост, се отказаха от надпреварата и отказаха да бъдат наши кандидати за кметове, след като г-жа Нинова на 15 юли направи едно паметно посещение във Варна и тогава започнаха проблемите на варненската организация.Тоест идеята във Варна беше друга и се вижда, че ние, от градската организация, сме били прави. Защото сега общинските съветници на БСП в града нямаше да бъдат осем, а при всички положения щяха да бъдат над 10, а балотажът щеше да бъде в друго съотношение. Но за жалост, тогава намесите на ръководството доведоха до това състояние, до което в момента е организацията. Но в интерес на истината това се случи не само във Варна.

Аз ясно поставих един въпрос – че ако резултатите на БСП са лоши като цяло в страната, респективно и във Варна, то ще поискам оставката на г-жа Нинова и смятам, че това е моментът. Още на първия Национален съвет ще го направя официално. Ще поискам оставката ѝ за всички тези действия в БСП. Защото тя носи непосредствена и пряка отговорност за кризата, в която се намира в момента нашата партия. Разбира се, и за това, което се случи във Варна, за неубедителните резултати. Всички тези цифри, с които сега се спекулира – извинявайте, но математиката е точна наука и не приляга много на председателя на партията и на антуража около нея, и най-вече на нейния заместник, по такъв начин да четат цифрите.

Но искаме все пак да видим всички резултати, внимателно да бъде анализирана ситуацията в БСП и да се подходи по най-сериозен начин какво се прави оттук нататък. Защото аз не смятам, че е нормално в тази обстановка, в която бе БСП след президентските избори, да не успеем да спечелим парламентарните. Да, има огромен скок – 40 народни представители повече. Но в крайна сметка спечелихме ли изборите, или не?!

Да си спомним ситуацията по време на евроизборите и преди тях. Може ли при целия този шум около „Апартаментгейт“, около проблема с къщите за гости и какво ли не още ние сами да си създаваме вътрешнопартийни проблеми. Тогава драмата беше най-вече около президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. И отново да не можем да спечелим изборите. Да, г-жа Нинова каза: Имаме един евродепутат повече.

Първия мач го загубихме с 5 на нула, сега с 4 на нула, направихме 10 греди. Е, какво, спечелихме ли го мача – да или не? Същото нещо и сега с местните избори. След това тежко управление на ГЕРБ да имаме такова представяне… Да, по-добро е, отколкото 2015 г., но с тези години ли ще се мерим, или с червената карта на БСП, която всички помним от телевизионните екрани. В крайна сметка говорим за БСП, а не за някоя партия със затихващи функции.

– Вие подкрепихте ли Костадин Костадинов на балотажа?

– Да, има решение на градския съвет, с което се подкрепяше Костадин Костадинов за балотажа. Но заедно с това знаете, че имаше и пресконференция на народния представител Иван Иванов и нашия кандидат за кмет, който беше Анелия Клисарова, където се призова да се гласува по съвест. С което отново се влезе в един конфликт в крайна сметка. Градският съвет е органът, който може да взима подобни решения. Тук не мога да не отбележа, че и председателят на партията г-жа Нинова каза, че трябва да се гласува за всеки един друг, но не и за кандидата на ГЕРБ, което беше твърде странно. Техният наместник на местна почва г-н Иванов направи друго внушение с тази пресконференция, но той е от две години в партията, преди това играеше за друга политическа формация – точно на предните местни избори. Може би има нещо друго предвид или някакви скрити интереси, за които доста се говори във Варна. Така говорят хората.

– Нали в крайна сметка той подреди листата във Варна?

– Най-вероятно предполагам и с близкото участие на зам.-председателя на БСП г-н Кирил Добрев. В пълно противоречие на всички уставни норми, включително и на решенията на Националния съвет.

– Оттук нататък какво следва, г-н Гуцанов?

– Оттук нататък трябва да бъдат направени много трезви анализи. Защото БСП е необходима на държавата ни партия  и неслучайно ние сме на 130 години. И за да продължим да имаме това влияние, е задължително да има промяна на ръководството. Абсолютно съм убеден в това. Иначе, за жалост, винаги ще отчитаме едни резултати, но никога няма да управляваме. А смисълът една партия да съществува е да може да наложи своята програма за развитието на държавата, така както тя го вижда. Аз мисля, че БСП има много какво да даде на страната ни.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име