Intrigi.bg Крими Бойко Рашков обяви, че дава главния прокурор на прокурор

Бойко Рашков обяви, че дава главния прокурор на прокурор

158
0

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви от парламентарната трибуна, че ще сезира прокурор за действия на главния прокурор Иван Гешев. Той не посочи към коя структура на държавното обвинение ще се обърне, но от думите му стана ясно, че сезирането ще е за престъпление по чл. 145а от Наказателния кодекс.

Заедно с министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов в продължение на близо 4 часа отговаряха на въпроси на депутатите (какви са изводите на политиците след изслушването на двамата служебни министри – виж по-долу).

Разпоредбата на чл. 145а от НК, която визира Рашков в коментара си за Иван Гешев, предвижда:

„ал. 1 Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

Ал. 2 Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.

Ал. 3 В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.“

Преди да обяви намерението си да сезира прокурор за действия на главния Рашков повтори твърденията в сигнала си до Висшия съдебен съвет (ВСС), с който чрез министъра на правосъдието поиска предсрочно освобождаване от длъжност на Гешев. Както е известно, ВСС обяви искането за недопустимо (повече виж тук).

Част от сигнала, изготвен от Рашков и внесен от правосъдния министър проф. Янаки Стоилов, е свързана с разгласянето на информация, събрана със СРС, чрез прессъобщения на държавното обвинение. Рашков обяви, че това огласяване не е свързано с наказателния процес и с опазване на националната сигурност, както изисква Законът за СРС. „Това разгласяване няма друга цел, извън конфронтация с държавния глава“, каза Рашков и напомни за питането на главния прокурор до Конституционния съд, в което той постави серия от въпроси, свързани с имунитета на президента (за това решение на КС повече виж тук).

„Чл. 145а НК инкриминира използването на информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство. Вече има осъден по него – след като един е осъден, следва ли да се образува досъдебно производство срещу този? Дълбоко съм убеден, че трябва да се образува. Но не е. Въпреки че КС разясни, че всеки прокурор може да го направи, нито един прокурор не прояви куража. Затова аз ще сезирам прокурор. Тогава всички ние ще видим дали прокуратурата изобщо ще реагира на подобни сигнали. Защото двойните стандарти не са право“, каза Рашков пред депутатите (за решението на КС, което има предвид Рашков, повече виж тук).

В сигнала му става дума за разгласените СРС с разговори на президента Румен Радев с шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, както и за огласените разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Бойко Рашков се спря и на Бюрото по защита към главния прокурор. И заяви, че отчетът на обвинител №1 показва, че миналата година при 10-ина милиона лева бюджет няма нито едно охранявано лице, застрашено във връзка с наказателното производство. „Какво означава това – че те са пазили само Иван Гешев. Подменен е смисълът на закона да се пазят застрашени във връзка с наказателното производство“, каза министърът. И продължи: „Служители на същото това бюро нахлуха въоръжени в президентството“.

Министърът на правосъдието пък разказа на депутатите как протече вчера дебатът във ВСС. „7 часа дискусии, в които почти всички членове на ВСС обсъждаха не само въпросите по допустимостта, но и по основателността на внесеното от мен предложение. В професионален и юридически план смятам, че моето предложение изпълни своята роля. Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което аз не приемем и ме озадачава, е, че дискусията завърши с това, че ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа“, каза Стоилов.

И коментира: „Част от членовете на ВСС смятат, че въпроси към главния прокурор единствено могат да задават хора, които се намират в йерархията на самата прокуратура. С тях имаме концептуални различия за това какво е разделение на властите“.

Стоилов отхвърли тезата на част от членовете на ВСС, че по искането му за освобождаване на главния прокурор трябва да започне дисциплинарно производство, за чието образуване съответно има преклузивни срокове, които вече са изтекли. „Тримата големи са или пригодни, или непригодни за длъжността, която заемат и по реда по който се избират, могат да бъдат освобождавани. И процедурата за това не е дисциплинарно производство, не е вот на недоверие. Ако се търсят сравнения, тя е по-близо до импийчмънт, като този за президента“, каза той.

Министърът на правосъдието подчерта пред депутатите: „България има нужда от  силна, ефективна и отчетна прокуратура, и основателните претенции към сегашното ѝ ръководство не следва да доведат до отслабване на самата прокуратура“.

„Недосегаем ли е Иван Стоименов Гешев?“, беше въпросът който депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов постави на Бойко Рашков.

„Въпросът е точно в целта. Главният прокурор у нас е досегаем юридически и както видяхме вчера недосегаем фактически. Дали ВСС се състои от представители с високи професионални и нравствени качества, както повелява Конституцията? Съмнявам се. Затова ние с колегата нямаме никакви очаквания към този състав на ВСС. Те няма да потърсят отговорност на Иван Стоименов Гешев в нито една хипотеза. Дори в толкова ясни случаи, когато не се съобразява с етичния кодекс на магистратите, дори когато нарушава презумпцията за невиновност“, гласеше отговорът на Рашков.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков се обърна към Рашков така: „Вземете кажете кой да стане главен прокурор най-сетне и да приключваме тази седянка. Номинирайте го името на президента, от името на Васил Божков и от името на други оперативно интересни лица“ и допълни, че Рашков е бил шеф на следствието в най-мутренските времена.

„Що се отнася до мутренските времена, съжалявам само за едно – че тогава не се справихме с вашия лидер. Но има време, от вас зависи, дайте ми тази възможност“, отговори му служебният министър, а залата избухна дълги ръкопляскания.

Мая Манолова от ИБГНИ пък изтъкна, че министърът на правосъдието може да обжалва решението на ВСС, с което искането му за освобождаване на главния прокурор беше обявено за недопустимо.

Ще проуча възможностите за обжалване на решението пред Върховния административен съд, но се колебая дали си заслужава такава правна стъпка да бъде предприемана. Може би за да видим какво ще бъде отношението на магистратите, да използваме още една правна възможност. Не знам обаче дали задълбочаването на правната дискусия е целесъобразно. Убеден съм, че имам процесуална легитимация да отправя такова искане“, каза Янаки Стоилов.

В изказването си Манолова определи ВСС като „бакалница с тезгях с щайги с гнили ябълки“ и попита Стоилов дали трябва да се върнем към стария модел на непостоянно действащ съвет, когато членовете му си оставаха магистрати.

„Вие сте на ход за ВСС, имате законодателна инициатива. Да не отлагаме днешната работа за утре заради това, че имаме някакви други планове и задачи“, каза Стоилов.

Жельо Байчев от БСП постави на Рашков въпроса за случайното разпределение на преписките в прокуратурата, което беше тема и на сигнала до ВСС, и попита дали е правен анализ по кои дела не е спазено то. А после допълни: „Кога най-после ще бъдат арестувани Гешев и Борисов?“.

Ето какво отговори Бойко Рашков: „По отношение на някои длъжностни лица от предишното управление в момента текат много активни проверочни следствени действия. Дали те ще доведат до задържане под стража, не мога да предвиждам, но при разследване това винаги е възможно. Естествено, че когато става въпрос за милиарди, много е близо до ума, че в един момент ще се пристъпи към най-строга мярка за неотклонение. НСлС разследва там. Има 8,6 млрд. лв., за които се твърди, че са раздадени на близки до обкръжението фирми в нарушение на всички правила на Закона за обществените поръчки“.

Що се отнася до случайното разпределение на делата в прокуратурата вътрешният министър заяви: „Въз основа на непублични правила, издадени от главния прокурор, в СГП преписките и делата се възлагат на субективно определени прокурори. Там са 8 командировани прокурори, които не са минали през конкурс и те лесно се манипулират. От тях се искат действия, които Гешев или друг ръководител под него прецени. Това е порочна практика“.

Янаки Стоилов ще предложи решение за спецправисъдието

Министърът на правосъдието обяви, че другата седмица ще предложи на депутатите решение на проблема със специализираното правосъдие. Както е известно ДБ внесе отново проект за закриването на специализираните съд и прокуратура (повече виж тук)„Ще ви предложа модел как можем да имаме специализирано правосъдие без специализирана прокуратура и съд и да не върнем всички дела във всеки окръжен съд и прокуратура“, каза Стоилов.

Освен това той каза пред депутатите, че главният прокурор не е внасял отчети за бюджета на Бюрото по защита от година и половина и им напомни, че те могат да изискват доклади и да изслушват обвинител №1.

Ad hoc прокурор да разследва главния

Според министър Стоилов може да се предложи и работещ модел за контрол над главния прокурор, без да се създават отделни структури. По думите му, това не е популярна практика в Европа, но в България е използвана и това показвало само политическата слабост на предишното мнозинство, което само имитирало решения.

„Мисля, че много по-работещо е ad hoc прокурор да проведе разследване и да му се даде възможност след приключване на разследването да се развива в друг сектор – да стане съдия или да не работи в системата“, каза Стоилов.

Други промени, които той анонсира пред депутатите, бяха за съдебната карта и за българското гражданство. Според правосъдния министър ВСС не трябва да бъде оставян да решава сам въпроса за съдебната карта, защото той не е само юридически и са нужни законодателни промени.

„Не се отнася само до това как юридически да се чувстват по-добре магистратите“, каза Стоилов.

Той подчерта и необходимостта да се премахне възможността за даване на т.нар. „инвестиционно гражданство“, защото България била една от малкото държави, които „търгуват този институт“.

Николай Хаджигенов попита правосъдния министър и за дипломата на главния прокурор и поиска да бъде направена проверка за юридическата му правоспособност. Янаки Стоилов пък отговори, че министърът на правосъдието само удостоверява правоспособността, а наличието на определено образование и степен се удостоверява от министъра на образованието.

Изводите на парламентаристите

Иво Атанасов (ИТН): Ако само слушаме какъв е Гешев, той няма да си тръгне

Депутатът от „Има такъв народ“ Иво Атанасов определи изслушването днес като говорилня с даване на съвети какво да се прави. Според него партиите, които са избрали последните двама главни прокурори, трябва да решат с останалите политически сили дали този модел на съдебната система и на държавата трябва да продължи, или не.

„Трябва да определим точки за кардинална съдебна реформа – за специалните разузнавателни средства, за правомощията на правосъдния министър. Трябва да намерим допирни точки за промени в ЗСВ и в Конституцията. Но без прокуратурата нещата няма да се получат“, каза Атанасов и добави, че прокуратурата работи по модела отпреди 1990 г. По думите му са нужни кардинални промени за контрола на актовете на прокуратурата, за премахване на зависимостта на редовите прокурори от главния.

„Трябва да покажем желание всички в този парламент за разбиването на този модел. Всичко друго е една говорилня. Да начертаем план и да разбием този порочен модел. Като слушаме какъв е Гешев, той няма да си тръгне. Партиите, които си гласуваха Цацаров и Гешев, те си ги избраха, те трябва да проявят воля“, каза Атанасов.

Радомир Чолаков (ГЕРБ): ГЕРБ вече ще си служи със силата на правото

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ смисълът на дискусията в парламента и внесеното предложение за освобождаване на Иван Гешев е бил да се създаде идеологическа, идейна и политическа платформа за смяна на състава на ВСС и на главния прокурор. Той определи модела като „стани да седна“ и подчерта, че изпълнителната власт е започнала да издава присъди.

„Ако някой от изпълнителната власт иска да издава присъди, да мине към съдебната власт“, заяви Чолаков. Той обаче каза, че би се подписал под 90% от изказванията на правосъдния министър Янаки Стоилов и конкретно, че реформите не трябва да опират до това да бъде сменен конкретният главен прокурор.

„Ако се сведе всичко само до там, няма да сте направили нищо и нищо няма да стане по-добре“, добави Чолаков и обеща оттук нататък ГЕРБ да си служи със силата на правото.

Накрая, с уговорката, че не иска да звучи като популизъм, депутатът каза, че всеки вътрешен министър би си подал оставката след инцидент на пътя, при който полицай прегазва дете на пешеходна пътека, както се случи в село Братаница, а делото срещу виновния ще е приключило до два месеца.

Крум Зарков (БСП): Главният прокурор не може да остане, но трябва и смяна на системата

Смяната на главния прокурор е задължителна, но трябва да се смени системата и в нея да влязат хора с друго мислене, за което трябва да работят всички партии, без да си придават заслуги. Това поиска депутатът от БСП Крум Зарков и каза, че в момента главният прокурор представлява „брутална власт“, която няма нито един депутатите, избрани на избори.

„За главния прокурор първо да кажем: Да, той не може да остане. Но да предупредим, че ако някой си мисли, че като се свали Гешев и дойде някой с друго образование, това коренно ще промени нещата, това не е вярно, защото това е система. Тези хора са свикнали да работят по един начин и това са правила на играта, заложени в тяхната кариера и не мога да кажа, че те са виновни. Свикнали са да получават указания и да ги изпълняват. Не разбраха, че правилата се променят“, каза Зарков и добави, че след толкова години в ЕС много българи са отишли да живеят в правови държави.

„Новата ера е несъвместима с качествата, които са били нужни, за да се издигнеш в старата“, подчерта Зарков. По думите му, сега парламентът е на ход, но „никой да не дърпа геройското знаме към себе си“, защото никой не може да направи нещата сам, а юридически нужните промени са описани в неприети още законопроекти, становища на Венецианската комисия и доклади на Европейската комисия.

„Българите не заслужват петното „Магнитски“, а ние трябва да го измием“, допълни депутатът от БСП.

Според него на вчерашното заседание на ВСС кадровиците са отказали дори да отговорят дали главният прокурор може да бъде преждевременно сменен и затова дебатът се е прехвърлил в парламента, въпреки че мястото му е било точно в съвета.

„Процедурата не е нищо друго освен процедура по импийчмънт. Вместо да се произнесат по този въпрос и да защитят Гешев, ако считат, че това е правилно, те се скриха зад юридически неприемливи формулировки. Аз не мога да повярвам, че не знаят разликата с дисциплинарното производство. По конституция и закон ВСС е политически орган и от всичките тези фръцкания, няма никакъв смисъл“, каза още Зарков и заключи, че мнозинството на ВСС е отказало да упражнява правомощията, с които е натоварено. По думите му този път това е било толкова очевидно, че е станало срамно.

Христо Иванов (ДБ): Безотговорността е преминала в пълна институционална невменяемост

„Безотговорността е преминала в пълна институционална невменяемост. Тя привежда българската държавност в парализа“, заяви лидерът на ДБ Христо Иванов.

Той подчерта, че формацията предлага дебат с всички. „Не може само смяната на Иван Гешев с някой друг и на 20 души във ВСС да реши проблема. Трябва реподбор и трябва да си го кажем честно. Когато имаме дългогодишна деморализация, депрофесионалиция и отрицателна селекция, от това професионално съсловие не се чу нито звук в реакция на тази чудовищна морална криза в която се намира то. Това е потресаващо“, каза той за прокуратурата.

Иванов призова всички партии да работят за това прокуратурата да стане една модерна, публична и европейска институция. „Прокуратурата има власт да задвижи държавната машина, но и да не се задвижи. Да не се окаже, че пазим Иван Гешев, за да гарантираме на някого безнаказаност“, коментира той.

Татяна Дончева (ИБГНИ): Добро начало за възстановяване на парламентаризма

Татяна Дончева от ИБГНИ определи изслушването на двамата министри като добро начало за възстановяване на парламентаризма и заяви, че бившите управляващи най-вече трябва да искат у нас да има справедливо правосъдие.

„Иван Гешев не може да бъде главен прокурор, дори само заради образуваните дела за преврат. След 1955 г. няма образувани дела за преврат. Появата им е начин на мислене, който започва с това, че няма разделение на властите“, заяви тя, визирайки разследването по чл. 95 от НК, по което са подслушвани участници в миналогодишните протести и по което получи обвинение укриващият се в Дубай Васил Божков.

Тя призова за парламентарно обективно обсъждане на дипломата на Иван Гешев. А за Бюрото за контрол на СРС заяви: „Сегашният състав на бюрото, пълен с милиционери лоялни към властта, трябва да бъде огледан и променен“ и напомни, че зам.-шефът му Илко Желязков беше санкциониран по закона „Магнитски“ заедно с Божков и Делян Пеевски.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име