Intrigi.bg Политика Бойко Рашков започва кадрови промени в МВР, защото идвали динамични времена

Бойко Рашков започва кадрови промени в МВР, защото идвали динамични времена

290
0

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще направи промени в ръководния състав на МВР в близките дни, съобщи той за БНР. Една от целите им е политическият му кабинет да стане по-действен и по-енергичен. Смени ще има и сред заместник-министрите.

Рашков посочва, че никой не му налага промените, които прави в интерес на работата, „не защото един или друг не ми харесва“. Той аргументира смените с това, че работещите в МВР ги чакат доста динамични времена.

„Вече има резултати от дейността на регионалните структури, предстои годишен анализ на тези резултати и въз основа на този анализ ще се вземе обективно решение за ръководителите на дирекции в страната“, каза още Бойко Рашков. На база резултатите щяла да се даде оценка и на ръководители на националните служби и главни дирекции.

Ще се махат хора, били близко до Бойко Борисов

„Трябва да се ускорят някои процеси в агенцията за сигурност в нашата страна, преди всичко кадровите решения. 6-7 месеца вече има хора, които са много близо до онези, които бяха отстранени от ръководството на агенцията за национална сигурност, които бяха в дългосрочни отпуски до септември. Там останаха лица, тясно свързани с тези хора“, коментира Бойко Рашков

Министърът обръща внимание върху „движения на лица, които са били много близо до бившия министър-председател“ и даде пример с неговия съветник по националната сигурност Георги Кръстев, който е назначен като експерт в Бюрото за контрол на СРС, а неговата съпруга работи в ДАНС и „бди за спазването на класифицираната информация“.

Схемата за „Хемус“ е по мафиотски образец

Бойко Рашков коментира и бездействието при получаване на „една изключително красноречиво говореща информация, че от една банка по някакъв много странен начин се теглят пари кеш, които отиват в неизвестна посока“. „За мен не е тайна къде са отишли тези пари (предназначени за изграждането на лот 5 на магистрала „Хемус“ – б.а.). Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари, и да заминат – я за Дубай или някъде другаде“, посочва министърът.

По думите му схемата е направена по мафиотски образец, като много хора знаят малко, но почти никой всичко. „Ние искаме да разкрием истината, цялата истина и да стигнем до върха, до съответния етаж от властта“, подчерта Бойко Рашков.

Половината от служителите на МВР не били полицаи

При реформирането на МВР той щял да прегледа и административния капацитет, с който разполага министерството. „Министерството отдавна не е търпяло каквито и да е промени и в момента е с огромен състав от близо 50 000 души, от които по-малко от ½ са полицейски служители. В структурата на МВР има служби, които не са чисто полицейски – те биха могли да бъдат отделени от министерството, без това да наруши функционалните възможности на това ведомство“, посочи още Бойко Рашков във връзка с предстоящите промени.

Според него подобна реформа не изисква финансов ресурс. По повод съмненията, че освобождаването на служителите в пенсионна възраст може да блокира работата на МВР, Рашков коментира, че се всява излишна паника. „Има желаещи да постъпят в МВР. Крачка назад от тези по-възрастни служители с оглед даване на възможност на младите хора ще бъде нещо много положително“, е неговото мнение.

Що се отнася до оптимизирането на администрацията във ведомството, до края на тази година се очаква да бъдат освободени около 350 души. По темата нямало сериозни противоречия със синдикатите.

В края на коментара си по темата министърът посочва, че е притеснен, че истинските бенефициенти на парите, може да избягат в чужбина, „докато нашите служби се намоткат.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име