Intrigi.bg Актуално Бойко Рашков дава 30 милиона за наем на 500 коли

Бойко Рашков дава 30 милиона за наем на 500 коли

313
0

МВР е планирало да изхарчи внушителните 30 милиона лева за наем на 500 автомобила. Това става ясно от документацията към обявена обществена поръчка, предава Lupa.bg. Парадоксално, но автомобилите няма да се купуват, а ще бъдат взети на оперативен лизинг, т.е. за ползването им ще се плащат месечни вноски. Поръчката е обявена преди няколко дни.

Използването на оперативния лизинг бе лансирано наскоро от вътрешния министър Бойко Рашков. Проблемът е, че МВР на практика не е собственик на автомобилите, а ще ги придобие след като изплати вноските след посочения период от 4 или 5 години. След това обаче трябва да се внесе остатъчна стойност на автомобила. Оперативният лизинг оскъпява цената с поне 25% и е учудващо, че едно от най-ресурсните ни министерства прибягва до тази схема на работа. Облагодетелствани от сделката със сигурност е лизинговото дружество, както и компанията-доставчик на автомобилите.

Проблемът с остарелия автопарк в МВР е дългогодишен. Последните данни от документацията по обществена поръчка за „Гражданска отговорност“ и „Каско“ на служебните автомобили сочат, че масовата кола в полицията продължава да е „Опел Астра“. Тяхната възраст стига и до 20 години. В същото време новите коли в МВР са доста малко – това са едва 34 автомобила на възраст под година. Те се ползват приоритетно в пожарната.

Отделно преди няколко години бяха купени „Шкода“, „Киа“ и произведените у нас в завода на Гриша Ганчев „Грейт Уол“. Последната поръчка стана повод за скандал – оказа се, че България трябва да върне в бюджета на ЕС около 6 млн. лв. заради съмнения за нагласен търг. И с тези коли обаче автопаркът не се подмлади особено. В момента над 55% от общо 5-те хил. превозни средства са на възраст между 10 и 20 години.

Автомобилите, които ще се вземат на оперативен лизинг, ще бъдат дадени за ползване на пътната полиция. МВР иска да ги наеме за поне четиригодишен период. Колите трябва да се предадат оборудвани и брандирани.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име