Intrigi.bg Политика Бойко Борисов: 50 млрд. лв. печели България от „Турски поток“

Бойко Борисов: 50 млрд. лв. печели България от „Турски поток“

20
0

Около 50 млрд. лв. ще е дългосрочната печалба за България от „Турски поток“, а забавянето на газовата връзка с Гърция се дължи на липсата на газопровод, с който тя да се свърже, обявиха от ГЕРБ.

Лидерът на партията Бойко Борисов и енергийни експерти от партията коментираха случващото се в сектор „Енергетика“ след като „Газпром“ спря доставките на природен газ към България и множеството критики към правителствата на ГЕРБ за построяването на „Турски поток“ и неосигурената диверсификация на доставките.

Борисов цитира министъра на енергетиката Александър Николов, според когото „Турски поток“ ще се изплати за 80 години. „Проектът е за 75 г. Вложените пари в него са 2.5 млрд. лв. без ДДС. До момента по сметката на „Булгартрансгаз“ са постъпили 683 млн. лв. Уважаеми, г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв. – това прави около 50 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби“, обяви Борисов.

„През гръцката връзка може да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра газ – 2 млрд. през „Кулата“, и 17-18 млрд. през интерконекторите с Гърция. Тук добавям, че не са 17-18 млрд., а към 31 млрд. кубически метра. Така че твърдението, че България няма трасета, по които да си осигури газ, е смешно „, каза още Борисов, обяснявайки, че неговото правителство е построило въпросните трасета.

„Друга лъжа, свързана с „Балкански поток“, е че той е построен с парите на българските данъкоплатци. Целият проект е построен изцяло със средства на „Булгартрансгаз“ и привлечен капитал. От хазната не е даден и 1 лев, но ползата ще е за целия български народ под формата на транзитни такси“, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

„Забавихме се заради гръцките фирми в конектора – една година не строиха в Гърция заради COVID. Ние наслагахме 17 от най-добрите компресори по трасето. Това сме направили и инвестирали умно. Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме изцяло“, каза още Бойко Борисов.

„Друга опашата лъжа е, че 12 години е забавено строителство на газовата връзка. Те пропускат факта, че нямаше какво да тече по тази връзка, тъй като нямаше какво да стига до нея“, поясни Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име