Intrigi.bg Политика Бойко Борисов отново ще бъде посредник между Турция и ЕС

Бойко Борисов отново ще бъде посредник между Турция и ЕС

427
0

Mинистър-председателят Бойко Борисов отново ще бъде посредник между Турция и Европейския съюз заради опасността от нова бежанска вълна.

В петък той се чу по телефона с турския президент Реджеп Ердоган, а в понеделник двамата ще се срещнат. Къде, от правителството все още не уточняват, пише „24 часа“.

Трескавата дипломация се наложи, след като Анкара обяви, че повече няма да спира мигрантите към Европа, след като войските на сирийския президент Башар Асад нанесоха въздушни удари срещу турски сили в провинция Идлиб. Около 3,7 милиона сирийски бежанци са на територията на Турция към момента.

Кризата бе тема на извънредното заседание на българското правителство вчера, иначе свикано за мерките срещу коронавируса. Армия, жандармерия и Гранична полиция бяха изпратени спешно на границата с Турция рано сутринта в петък, обяви премиерът Борисов. Той информирал министрите, че в района на Одрин вече има струпване на мигранти. Според турските медии около 300 души са тръгнали към границата между България и Гърция малко преди полунощ в четвъртък. А в петък сутринта първите стигнаха до браздата ни.

Гранична полиция успя да спре първата вълна от две групи с по около 30 човека всяка, отчете вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във фейсбук. И бе категоричен, че армията ще направи всичко възможно да не допусне нито един нелегален мигрант.

В готовност за командировка са 1000 души и до 140 единици техника (бронирани и специални автомобили и др.), обяви той.

По същото време премиерът изчакваше да бъде свързан по телефона с турския президент. След състоялия се следобед разговор на Борисов и Ердоган пресцентърът на Министерския съвет пусна съобщение, че към момента няма пряка опасност за България.

Борисов отбелязал, че страната ни високо оценява приноса на Турция с миграцията и проявяваме разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години. В тази ситуация нито Турция, нито която и да било друга държава не може да се оставя да се справя сама и трябва да се окаже подкрепа.

Ключово е прилагането на споразумението между ЕС и Турция, подчертал Борисов и обещал да предаде разговора на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС. Българският премиер ще апелира пред тях Брюксел още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път.

“Притеснителното е, че турските граничари се дръпнаха – постовете, които имаха досега. Да се надяваме и след разговора, че са ги извели по-навътре в страната там да ги спират. Към момента има реална заплаха. Виждате какво става по островите на Гърция”, предупреди Борисов по-рано на заседанието на МС. Увери, че е задействал всички дипломатически канали.

Европейската комисия вече обяви, че може да изпрати допълнителна гранична охрана или финансова помощ, ако България поиска. В момента у нас има 70 граничари на Фронтекс. През последните 5 г. ЕК е отпуснала на България над 300 млн. евро от фондовете за миграция и охрана на границите.

Борисов смята, че ситуацията с Турция ще се реши по линията на НАТО. “Ние ще подкрепяме консултациите, защото сме съседи, приятели, но е хубаво и преди нападенията да ни информират или да се свиква съветът, преди да се започват военни действия. Това също да се каже на Северноатлантическия съвет”, настоя той.

“Сега, да речем, че ще задействаме чл. 4 на НАТО за общоевропейска военна защита. Аз даже си спомням в петък приехме декларация на Европейския съвет, с която осъдихме военните действия и призовахме да спрат веднага. Когато гинат хора, знаехме какво ще се случи”, допълни Борисов.

“Когато се бият с ракети, хората бягат – разбираемо е, паниката е огромна, а пък едновременно с това, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, си представете да почнат да влизат стотици хиляди мигранти И затова не можем да си го позволим”, категоричен бе той.

“Започналите вече процеси по придвижване на мигранти към Европа са факт, и то констатиран от световните агенции и поощрен от Анкара. Всичко това означава, че до часове България може да стане най-важното място в Европа. Затова трябва да я защитим.” Това пък написаха от ВМРО в нарочна декларация и призоваха да се отстояват “неприкосновеността на територията и защитата на държавната граница срещу започналото от страна на Турция поредно пропускане на мигранти”.

Обстановката на Капитан Андреево е спокойна, съобщиха от най-големия ни сухоземен граничен пункт с Турция.

Около 300 сирийци, иранци и иракчани, сред които жени и деца, били спрени от турската жандармерия между Одрин и турския пункт Капъкуле. Групата била върната в обратна на границата посока, разказаха прибиращи се от пазар в Одрин българи. От полицията в Хасково успокоиха, че има ресурс, който да се притече при нужда на граничарите.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2020/02/29/boiko-borisov-otnovo-shte-byde-posrednik-mejdu-turciia-i-es.440649

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име