Intrigi.bg Политика Бойко Борисов обяви, че няма доверие на председателя на касационния съд Лозан...

Бойко Борисов обяви, че няма доверие на председателя на касационния съд Лозан Панов

969
0

Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма доверие в председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. В интервю за Би Ти Ви той уточни, че Панов се „изявява като политическа фигура“. На въпрос дали може да посочи подобни негови изказвания той каза, че са много, но не даде конкретен пример.

Борисов сам повдигна темата дали има доверие в Лозан Панов, като по този начин направи едно от редките си изказвания за висш магистрат. Първоначално премиерът беше попитан дали има доверие в антикорупционната комисия заради скандала с нейния председател Пламен Георгиев. В момента той е в отпуска по предложение на Бойко Борисов, докато прокуратурата проверява законността на имотните му сделки.

„Комисията свърши добра работа, над 2 млрд. лева е конфискувала. Проверката за апартамента (бел. ред. на Пламен Георгиев) е приключила. Трябва да се събори най-вероятно нещо и ще се събори. А на председателя на ВКС имам ли доверие? Нямам му доверие. Изявява се като политическа фигура. Панов и Георгиев са две абсолютно еднакви неща“, добави Борисов.

Пред журналисти Пламен Георгиев отказа да отговори на многократно зададения му въпрос колко души ползват терасата на апартамента му, заради която е проверяван. В официална позиция той обясни, че терасата е част от общите площи на кооперацията и затова не я е декларирал като своя. Няколко дни по-късно обаче Би Ти Ви обяви, че тя фигурира в договора за ипотека на жилището. След разследване на антикорупционния фонд се разбра, че Георгиев е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса от своя апартамент – мезонет, а сделките, които е сключил, са на цена под данъчната оценка на имотите. За несъответствието в данните за средствата на Георгиев четете тук. Какви обяснения даде Георгиев за имотите си четететук.

Името на Лозан Панов пък беше замесено в скандалите с купуването на имоти на цени под пазарните покрай съпругата му Елисавета. Тя е разследвана за покупката на апартамент, който е придобила, преди да се омъжи за председателя на ВКС.

С думите си, че Панов се изявява като политическа фигура, Борисов най-вероятно визира речта на висшия магистрат на форума „Независим съд – свободна държава! За правото и справедливостта“, организиран от инициативата „Правосъдие за всеки“ и гражданското сдружение БОЕЦ по повод 140 години от приемането на Търновската конституция. Тогава Панов каза, че ключови държавни институции са завладени от частни интереси.

„Mpaĸoбecнитe вpeмeнa в бългapcĸoтo пpaвocъдиe тeпъpвa пpeдcтoят. Главният прокурорCoтиp Цaцapoв вeчe ce e пpицeлил в ĸpecлoтo нa глaвния cъдeбeн инcпeĸтop. Taзи инcтитyция щe ce пpeвъpнe в пopeднoтo cpeдищe нa oлигapxични интepecи, ĸaĸтo cтaнa c пpoĸypaтypaтa. Cпиcъци нa вpaгoвe и пpeдaтeли виcят пo вecтницитe, ĸceнoфoбиятa и oмpaзaтa ce пpeвъpнaxa в нaциoнaлнa пoлитиĸa“, добави по време на речта си Панов.

Само няколко дни преди форума новоизбраният правосъден министър Данаил Кирилов заяви, че една от първите задачи, които си поставя на новия пост, е да установи режим за предсрочно прекратяване на пълномощията на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд (ВАС). Той уточни, че България търпи критики от Европейския съюз, защото няма конкретни механизми, по които може да се прекрати мандатът на някой от т.нар. трима големи и трябва да предприеме конкретни стъпки за разрешаването на казуса.

Борисов е доволен от Порожанов

Бойко Борисов каза още, че към момента няма да иска оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов, който също беше замесен в няколко скандала в последните дни. Според медийни публикации той е купил апартамент в София през 2004 г. на цени под пазарните. Освен това той пряко отговаря за дейността на Държавен фонд „Земеделие“, който следи как са изразходвани европейските пари за строителство на къщи за гости. Скандалът доведе досега до две оставки – на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и зам.-директора на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова.

„Днес се видях с него. Каза ми, че е готов да даде оставка и само трябва да му я поискам. Той се справи добре с много от задачите и виждате, че е сравнително спокойно в сектора. Сега явно Порожанов е на прицел и всички се съсредоточават към него. При най-малката нередност аз ще го отстраня. Ако има нарушения по контрола на европейските средства, веднага ще му се вземе оставката“, заяви Борисов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име