Intrigi.bg Политика Бойко Борисов иска нови кметски избори в София

Бойко Борисов иска нови кметски избори в София

68
0

„Този, който е избран за кмет и прави мнозинствата, когато те показват такава импотентност, такава невъзможност.. месеци наред София е в хаос. Борят се кой да е истинският кмет – Терзиев или Борис Бонев… ако това е вярно, което излезе от експертизите, Терзиев не е кмет.“

Това коментира лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов по повод вчерашните анализи на Институтът за развитие на публичната среда, който сравни гласовете от протоколите в последните кметски избори с данните от флашките от машинното гласуване. От тях излиза, че кандидатът на ПП-ДБ-Спаси София и столичен кмет е бил ощетен с доста повече гласове, отколкото основната му конкурентка за поста Ваня Григорова от БСП.

„Разбира се, че искам нови избори, защо да няма. Изборите са манипулирани.. може да са шест гласа, може да са 600“, добави Борисов.

Според него проблемът при броенето идвал от флашките, не от хартиените бюлетини. Той поиска нови електронни устройства, като в САЩ.

В края на миналия месец общинският съветник Ваня Григорова заяви, че 15 флашки, които трябва да се сравнят с протоколите от машинния вот на местните избори през октомври 2023 година, липсват. На 15 март ще е следващото заседание на Административния съд-София по жалбата на Ваня Григорова срещу решението на Столичната избирателна комисия, с което за кмет беше обявен Васил Терзиев. Дотогава 1639-те протоколи от изборите в столицата би трябвало да бъдат разгледани. 

В края на януари за седми пореден път Столичният общински съвет не избра председател. Следващото заседание на СОС се очаква да е на 8 февруари от 10:00 часа. Кметът Васил Терзиев е оптимист, че най-накрая ще успеят да изберат председател.

Борисов коментира и комисията, която ще се сформира за изясняване на фактите около убийството на Мартин Божанов- Нотариуса. Той спомена, че в много други случаи са били замесени политици, като посочи, че в „едно министерство се води разследване за заплахи“. Вероятно Борисов визира Министерството на електронното управление. 

През октомври миналата година Софийската градска прокуратура започна разследване за заплахи срещу министър Александър Йоловски. От ГЕРБ и от „Има такъв народ“ твърдят, че на председателски съвет в парламента министърът е разказал, че е притискан от Кирил Петков и Божидар Божанов. И Петков, и Божанов отричат тези твърдения.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че никога не е чувал за Нотариуса и никога не е виждал въпросните клубове за магистрати. 

Вчера Софийският градски прокурор Илияна Кирилова и заместникът ѝ и говорител на СГП Христо Кръстев дадоха информация  за разследванията срещу убития Мартин Божанов. Оттам разкриха, че в края на 2022 г. от ГДБОП е подадена справка срещу Божанов, а през 2023 г. е образувано производство за организирана престъпна група.

Групата се занимавала с указване на натиск на магистрати да решат делата по определен начин, с имотни измами, пране на пари и други съпътстващи престъпления, както и търговия с влияние и подкупи, давани от Божанов. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име