Intrigi.bg Политика Бойко Борисов: Държавата не е играчка за политици (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Държавата не е играчка за политици (ВИДЕО)

391
0

Държавата не е играчка за политици. Тя е хлябът, здравето, образованието на хората. Нужна е отговорност и работа всеки ден. Това каза за списание L’Europeo бившият министър-председател и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Интервюто е направено в деня за размисъл, 3 април 2021 г.

„Ние нямаме като история жив герой. Ние на най-славните ни царе не знаем къде са гробовете – Симеон, Иван Асен Втори. Да си премиер е като една професия и свикваш с нея, погледнато реално във всичките ми битноси, аз най-много съм работил премиер – 5-6 години съм бил пожарникар, 5-6 – кмет, 5-6 – главен секретар и над 10 премиер. И това е проблема в момента – и това е занаят като всички останали. Светът в момента е страшно личен. Всички знаят президента Путин, всички знаят Си Дзинпин, от много години са, всички знаят Меркел, всички знаят много от тези лидери, които с десетилетия управляват. И в зависимост от взаимоотношенията им можеш да свършиш или да не свършиш работа. А, когато си по-малка страна, трябва много гъвкава дипломация. Мисля, че в това отношение, действително ще дойде време, когато ще правят хората история, ще пишат история, ще отчетат много работи. На последно място е строителството. Може би само при цар Борис Първи толкова много е направено за Църквата. Справянето с най-тежката финансова икономическа криза, така наречената гръцка криза, не само се справих, но и изведох държавата на водещо място (второ след Естония) по брутен вътрешен продукт в Европа. Миграционната криза и нелегалната миграция е нещо много опасно. И виждате какво се случи – само в България ние се справихме с нелегалната миграция, но се справихме с дипломация“, обясни Борисов.

„Българите в огромната си част не усетиха, че има пандемия – Франция военно положение, в Брюксел видяхте какво направиха с демонстрантите, в Париж, в Берлин, ние тук толкова майсторски проведохме борбата с пандемията и преодолявахме кризата, че психическото здраве на хората се запази. И въпреки всичко никой не е доволен, но като седнат и четат, че в Гърция е затворено всичко, в България стоят двамата и си пият бирата в градината на ресторанта. Четат, пиейки в Бургас бира, кола, вода или кафе на крайбрежната улица, че във Франция това е забранено. В същото време става точно като за свободата на словото. Седат в праймтайма на най-гледаната телевизия и казват „На мен искат да ми запушат устата“. Кой говори от най-гледаната телевизия, как ще си там, обаче понеже това е мантра. На другата сутрин гледаш в другата телевизия, на третата – в третата, навсякъде гледаш, че имаме проблеми със свободата на словото. Аз от две години не съм бил в нито една и не искам и да ходя, поради тази причина. Дал съм на опозицията цялата възможност колкото искат, толкова да се изявяват. Това е най-големият плюс – колкото повече се изявяват, толкова повече хората им виждат акъла“, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Ние сме парламентарна държава и майсторството да направиш мнозинство, което на подкрепя управленската програма на правителството, не е лесно. Действително ние винаги сме били в коалиция с някого или сме ползвали подкрепата на някого, за да може да се върви напред. Особено в последните 4 години, защото имахем много диаметрално противоположни партньори, особено за покупката на F-16, Истанбулската конвенция, ние ползвахме подкрепата на опозицията, за да може всичко това да се случи. Така, че не е лесно и аз с голяма забава гледах колегата Христо Иванов онзи ден, в една национална телевизия, казва „Ако президентът ни даде третия мандат, ние ще направим правителство без да подписваме коалиционно споразумение и другите са длъжни да ни подкрепят. Не съм останал с впечатление, че не познава толкова материята как работи държавата и парламента“, заяви бившият премиер.

„В държавата има пари, защото Бойко е спестовник, Бойко е натрупал фискален резерв, харчил е колкото е изкарвал като държава, като правителство, като политика. И за това в момента сме с най-ниския външен дълг в Европа и с най-ниския дефицит. Всички в Европа знаят, че по-големите разходи, които направихме сега, са само за сметка на COVID-19. Дадохме по 50 лв. на пенсионерите, защото сме ги задължили да стоят вкъщи – това са милиард и 200 милиона лева. Още един милиард е отишъл в бизнеса по COVID мерките. Това се прави адски трудно и ви го казвам, защото българина като каже „Бербатов – гол-майстора на висшата лига – е, това е лесно“ – иди и виж. Вчера, когато България получи най-много ваксини – 1 300 000, това беше огромен жест на ЕК към мен, към българите, към нашето здраве“, обясни той.

„Първо, за да ти вдигне австрийския канцлер телефона трябва да те познава, иначе техните протоколи започват с много въпроси – аз им имам личните телефони, обаждам им се и им казвам да направим нещо и те ме викат във Виена от там ЕК – това е опит. Тези, които в момента претендират да управляват, те първо ще се стресират като отидат там, защото аз съм ходил като главен секретар във всички служби по много пъти, включително и в САЩ. Като кмет съм бил при всички кметове. Където се вика, с Борис Джонсън се знаем от деца и сега да поискам разговор след час или два ще се обади“, увери Борисов.

На въпрос как се прави пазарлъка, лидерът на ГЕРБ отговори, че до сега каквото е обещал, го е направил. „Как се прави мнозинство – първият мандат се прави лесно, защото тогава имахме най-много депутати. И на мен Радев не ми харесва изобщо, но гласуваха повече, отколкото за Цецка Цачева. Не ми харесва, но е факт. Втория и третия мандат аз подходих с друга тактика. Аз нито имам търпението, нито нервите, прекрасно познавам опонентите, а преговорите за коалиционно правителство действително не са пазарлък, а са сложно нещо.“

„Ако зависи от нас, аз ще направя така, че първо да пусна жените – те са по-търпеливи, не агресират ситуацията, те водят по-умело преговорите. Сега модата е всеки да се готви за силна, остра опозиция, а то острата е тъпа. На това политическо състезание трябва да станеш първи, да се класираш, за да можеш да управляваш. Така се прави коалиция“, обясни той.

Според близък до Любен Дилов-син, Борисов има огромно въздействие като личен чар върху Ангела Меркел. „Ако имам някакво въздействие върху Меркел, то е, защото ние винаги сме впечатлявали с дисциплина, лоялност към ЕНП, спазване на маастрихтските критерии. Тя винаги е виждала в мен дисциплиниран човек, а дисциплинирания човек се вижда като видиш бюджета, като видиш разходите, като видиш, че харчи, колкото изкарва, а не задлъжнява следващите поколения, ние намалявахме външния дълг, ние плащахме дълговете от предишните, това е единственото. Пак казвам, когато се справи добре човек с нещо, винаги търсите нещо лично, за мен няма лично. Тя беше толкова строга и е, но особено в първите години, немска дисциплина, не случайно са мотора на Европа. Аз копирах всичко, което правиха те. Сега в пандемията сме по-гъвкави и по-бързи, защото сме по-малки.“

„Толкова геостратегически неща свърших, че вече на вас ви се виждат лесни и ако дойде някой европеец с видео с подкрепа на Радев, ще го въртят цял ден. При мен дойдоха 20 и всеки го счете, че е нормално. Колегите от Северна Македония знаят, че аз положих огромни усилия и полагам и се надявам, че след изборите този проблем с интеграцията на Северна Македония и Албания трябва да се случи. Не трябва да губим посоката – искаме ли ги там, искаме ги. И сега трябва да направим всичко възможно да намерим правилното сечение. Не може Гоце Делчев, герой, дал живот, здраве, младост за свободата, да не е мостът на приятелството, а да е разделението. Със Стево Пендаровски, със Заев и опозицията сме в нормални отношения, бяха по-добри, но опита за преврат, който се опитаха да направят лятото, ни извади за няколко месеца от форма, иначе въобще нямаше да допусна да се случат тези неща, но това ще го решим“, обясни Борисов.

„За един момент бях слаб, не очаквах такава масирана атака, този опит за преврат беше много добре организиран от олигарси, чужди служби и, разбира се, от моята глупост да допусна такива хора. Но за мен това беше най-полезноот време в цялата моя кариера. Толкова ме отрезви, толкова ми даде шанс да си направим реформата, и партията, и хората, че всяко зло е за добро“, призна лидерът на партията.

„Само преди няколко дни Радев в свое обръщение за изборите каза, че имало желание за предсрочни избори на хиляди протестиращи, на другия ден Божков призна, че той ги е организирал и пак ще го направи. Ако българите са толкова семпли, да го послушат. Те си признаха и двамата. За това казах опит за преврат – да свалиш демократично избраното правителство. И сега тези избори не са ми важни за друго на мен, просто са ми важни да видя дали вотът на народа отново ще ни подкрепи да сме първа политическа партия. Ако се случи, това ще е звучният шамар и отговор за всички мои опоненти, те за това треперят сега. И като гледат всички социологически агенции, почват да се подготвят как да опровергаят, след това да опорочат изборите“, каза още той.

„Завчера беше руската посланичка при мен, аз я питах дали иска да говорим за шпионския скандал, аз предлагам не. Ще си говорим как да върнем виното, розовото масло на вашите пазари, нашата селскостопанска продукция, която в момента изнасяме за Германия, Франция, Италия, вече е на много високо ниво, туристите – имаме толкова теми.“ На въпрос защо руснаците толкова ни шпионират, Борисов отговори, че има много хора, които си изкарват заплатите с това, явно има детайли, които ги интересуват, но ние сме безкомпромисни в тази сфера. „На глава от населението, сигурно сме с най-много помолени да си тръгнат руски дипломати, иначе много ги обичаме.“

За личните отношения с Путин, лидерът на ГЕРБ заяви, че и с него, както и с Ердоган, имат тези многогодишни лични отношения – минали са през скандали, през дружба, направили са много неща, вдигнали са стокооборота между двете държави, но много лични неща и там може да разкаже. 

„В САЩ съм работил най-дълго с демократите – с президента Обама съм имал 5 или 6 срещи. С президента Тръмп са ни много принципни отношенията и свършихме също добра работа“, каза Борисов.

Бойко Борисов говори и за личните отношения и причтелствата си. Той споделя, че е накарал Цветелина Бориславова да си тръгне, защото тя не е искала да се откаже от бизнеса си. „Моите деца не могат да работят, не могат да ходят никъде, добре, че се родиха бебетата. Къде да работят? Знаеш ли какво ще чуят? В началото докато се убедят, че действително сме се разделили с Цветелина, на винетките викаха цветелинки и какви ли не глупости. От тази гледна точка. В момента, в който някой стане мой приятел, той няма шанс да се занимава с бизнес. Аз на всички с най-добро намерение им казвам, че просто не можем да сме приятели в този смисъл, в който сме били. За съжаление няма как. За всички тези години не съм ходил нито на ресторант, нито на кафе.“

Според Любен Дилов-син, неговата джипка е политическа иновация. „Защото не се возя на садната седалка на брониран „Мерцедес“ като Румен Радев ли? За това ли ме поднасят? 15-годишен джип го карам сам, както винаги съм карал през целия ми живот. Кое е политическата иновация? Аз не парадирам с това. Нали говориха глупости, че медиите са зависими от мен, изобщо няма медии, дал съм едно интервю и в случая само за вас и то като отплата, че си в моите листи (към Любен Дилов-син)“, обясни бившият премиер.

„Кога сме признали Левски, кога Ботев? Когато сме оставили да ги обесят, застрелят и всичко останало. Сега са светци за нас. Гена ни е такъв, че като паднеш, почват да те съжаляват. Но аз се надявам това да се промени“, каза Борисов.

„Неслучайно нашето лого винаги е или работа, или видими неща. Ние показваме, нашите опоненти само хейтят. Само, че българите не обичат такива истерични жени. Видно е, че се справяме най-добре от всички с пандемията, видно е, че се справихме най-добре с миграцият, видно е, че се справихме прекрасно с преодоляването на 3 финансово-икономически кризи. Но и това нямаше кой друг да го направи. България влезе в Европейския банков съюз – това е най-бялата организация, това са парите. Всяка операция се следи от Европейската централна банка. Огромен успех на България и ужас за олигарсите. За това толкова ме намразиха, в същото време ще въведем догодина еврото. Покажете ми една държава, която да е с еврото и да е по-зле от България. Защо санирахме над 2000 блока? Сега като влезеш в един град половината са санирани, половината – не, все едно стоят като кръпки. За това решихме да продължим програмата“, обясни той.

На въпрос дали има наследник, Бойко Борисов отговори, че в ГЕРБ има поне 20. „Аз съм отгледал поне 20 човека, но все още съм им нужен, защото в противен случай започват веднага да се оглеждат кой е „по-по“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име