Intrigi.bg Политика Бойко Борисов: Всеки от ГЕРБ, поддал се на манталитета си, ще бъде...

Бойко Борисов: Всеки от ГЕРБ, поддал се на манталитета си, ще бъде наказан

756
0

Министър председателят Бойко Борисов увери в интервю за БНТ, че всички членове на партия ГЕРБ, която той председателства, които са извършили нарушения с купуването на апартаменти на цени под пазарните и строителството на къщи за гости с евросредства, ще си понесат отговорността.

„Всеки, попаднал в такава ситуация, всеки немислил с главата си, всеки поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежкото наказание и отговорност“, заяви Борисов и добави, че „подаването на оставка е половината от работата“.

„В момента МВР, мога да говоря за МВР, прокурорите също действат, но не мога да говоря от тяхно име… Една програма, която извън големите курорти на тези китни, прекрасни наши природни забележителности да се направят подобни къщи за гости, да идват българи, чужденци… само че някои тарикати решили да се възполват от това. Или ще върнат парите, или ще им бъдат конфискувани, а тези, които са злоупотребили, им се търси наказателна отговорност. Виждате, че повдигнатите обвинения са и със сто хиляди лева гаранция. Това мога да гарантирам на българите“, обеща премиерът.

„Яд ме е, срам ме е. Грешката е моя, защото аз нито веднъж не отидох на гости на нито един мой министър, кмет, областен управител. Ако бях отишъл да видя, сигурно щях да взема много по-рано мерки“, смята Борисов и благодари на свободните медии в България „защото те показаха, че са свободни“.

„Ще бъде направено всичко, за да се възцари справедливостта и да се върнат парите“, декларира Борисов. Той изрази съжаление, че скандалите нанасят тежки щети на ГЕРБ въпреки големите постижения по време на участието й във властта.

Запитан дали тези действия и злоупотреби не са диагноза за цялата партия ГЕРБ и цялата власт и дали това не е повече от грешка, а именно отговорност, че го е допуснал, Борисов каза: „Отговорност за това, че не знам кой къде живее може би имам и затова казвам, че греша. Защото всеки попълва данъчна декларация и всеки си носи отговорност. Аз съм се родил, живея и ще си живея в къщата си в Банкя. Там съм се родил, там си живея и там ще си умра. Колко ми остават – 10-15 години, Господ знае – ще бъда там! Аз не съм позволил един лев да се даде там, където обитавам.“

Премиерът сравни злоупотребите на ГЕРБ с тези на БСП. „Всички национални катастрофи кога са ставали? Стават, когато БСП управлява или БКП. И за един апартамент с асансьор или за една къща у Сандански за гости на фона на милиардите приватизации, които са правили и са приели“, възмути се Борисов. По думите му избирателите на ГЕРБ искат те да са честни, чисти, не като другите и „затова се разделям с толкова много хора. Аз съм направил ГЕРБ и досега той работеше перфектно. Трябва да съществува само ако е честна народна партия. Аз съм си дете на народа, израстнал съм си в… нито съм станал по-богат, нито ще стана по-богат. И си се знае какво имам. Нека да минат сега изборите, да не ги разстройвам предварително“, спря се Борисов.

На въпрос дали Цветанов е наказан завинаги, Борисов каза, че винаги си го е обичал като дете и че е свършил много работа. „Но ние за такива случаи имам една много хубава българска поговорка: когато в кацата с меда… и майка винаги ми я казваше: Внимавай, дете, да не сложиш лъжицата с катран в кацата с меда. А той точно това направи“.

Той подчерта, че „денят на прошката“ за заместника му Цветан Цветанов ще е на 26 май – денят на европейските избори. „От човек с изключителен авторитет, той заличи всичко добро с това, което направи“, смята Борисов.

Цветанов подаде оставка като председател на парламентарната група на ГЕРБ и като депутат след публикация за новия му апартамент в столичния квартал „Изток“, купен от строителната компания „Артекс“ на по-ниски от пазарните цени. Той обаче запази поста си на заместник–председател на ГЕРБ и е председател на предизборния щаб за европейските избори.

На въпрос дали ще подаде оставка, Борисов подчерта, че ще приключи мандата си, защото „нищо няма от другата страна“, защото БСП не можели да сформират правителство и се ненавиждали един друг. Той отново отхвърли твърденията, че следващата му цел е президентският пост и заяви, че след като приключи мандата си като премиер, ще се оттегли в партията. По думите му ГЕРБ има още сила и потенциал за работа.

Министър-председателят коментира и очаквания избор на „Фолксваген“ за инвестиция в нов завод в Югоизточна Европа, където България, Сърбия и Турция са възможни места за построяването му. Борисов съобщи, че до две седмици бордът на директорите на германският автомобилостроител ще пристигне в България за оглед на възможния терен.

Борисов информира още, че на 7 май българската делегация по преговорите за купуване на нов самолет за бойната авиация ще замине за преговори в САЩ. Ако се постигне договореност, искане за промяна в бюджета за депозиране на първа вноска за покупката ще бъде внесено в Народното събрание.

„До 2-3 години Северна България ще бъде напълно променена“, увери още премиерът. Тогава ще бъде завършена магистрала „Хемус“. До края на годината тя ще стигне до Плевен и Ловеч, смята Борисов.

Министър-председателят заяви, че миграционната опасност стои пред България „с пълна сила“, но че в момента миграционен натиск у нас няма.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име