Intrigi.bg Булевард Божествен глас или гласът на Бога: Морган Фрийман притежава и двете

Божествен глас или гласът на Бога: Морган Фрийман притежава и двете

58
0

Когато Морган Фрийман говори, другите слушат.

Независимо от формата – игрален филм, документална поредица, токшоу – вибрациите на гласа му приковават вниманието на аудиторията към това, което актьорът казва. Правилната дикция и интонацията му успокояват. Тонът му не издава емоция, не се налага, и все пак се чувстваш едновременно задължен и изкушен да го изслушаш.

Неслучайно Фрийман е така убедителен в ролите на персонажи с власт – играл е президента на САЩ („Смъртоносно влияние“, „Код: Олимп“ и продълженията му), южноафриканския президент Нелсън Мандела („Несломим“), директор на ЦРУ („Всички страхове“) и военни с различен ранг (от „Зараза“ до „Слава“).

Спокойното му и сериозно изражение, което в правилните моменти проявява закачливи черти, е в пълен синхрон с гласа му – този мощен инструмент за влияние над аудиторията. Актьорът изглежда, но най-вече звучи като човек, когото трябва да слушаш и чиито напътствия трябва да следваш.

Това обяснява и защо Фрийман често получава ролите на скромни поддържащи персонажи, които са спомагателно средство за осъзнаването на главния герой и неговото евентуално израстване или промяна – от „Да возиш Мис Дейзи“, през помощта за героя на Тим Робинс в „Изкуплението Шоушенк“, духовното водачество на героя на Джак Никълсън в „Ритни камбаната с финес“ (The Bucket List) и дори подкрепата от ъгъла за боксьорката, която Хилaри Суонк изигра в „Момиче за милиони“. Последният филм дори му донесе „Оскар“ за поддържаща роля.

Да не забравяме, че самият Батман се вслуваше в думите му – актьорът изигра технологичният специалист, а впоследствие и бизнесмен Лушъс Фокс в трилогията „Черният рицар“ на Кристофър Нолан.

Може да се каже, че Фрийман притежава перфектния глас. Нещо повече – божествен глас. И ако искаме да стигнем още по-далеч – че има гласът на Бог.

За някои това би било богохулство, както вероятно и самият факт, че той изигра предполагаемия Създател в комедията „Всемогъщият Брус“ с Джим Кери. Но авторитетно звучащият му глас отлично се връзва с представата за съществуването на мъдро божество, напътстващо създадeните от него и объркани човешки същества. Фрийман се шегува, че би трябвало да изиграе и дявола, за да „има баланс“.

Но вярва ли актьорът в съществуването на божество?

„Моята система от вярвания не подкрепя [съществуването на] създател, както можем да наречем Бога, който ни е създал по Негово/Нейно подобие“, казва той в интервю за The Wrap още през 2012 г.

„Има го научния въпрос: някой виждал ли е твърди доказателствa? Това, което имаме, са теории от нашите по-ранни пророци. Сега хората, които вярват, че Бог ни е създал, мислят, че Земята може да е по-стара от 6000 години. Така че предполагам е въпрос на вяра“, пояснява актьорът.

Но не бързайте да правите изводи. На въпроса дали се счита за атеист или агностик, Фрийман също няма твърд отговор заради подхода си към темата.

„Трудно е да отговоря на този въпрос, защото както казах, мисля, че сме изобретили Бог. Така че ако вярвам в Бог, и то е така, то е защото мисля, че аз съм Бог.“

Бог си, Морган Фрийман, или поне гласът ти звучи като дар Божи. Макар зад това, което ние като зрителите да чуваме днес, всъщност стоят години практика. При едно от гостуванията на Фрийман в шоуто на Джими Кимъл, водещият го пита как може да звучи по този начин.

Снимка: Getty Images

Актьорът разказва, че при посещенията си в Градския колеж на Лос Анджелис, чийто праг прекрачва на 22-годишна възраст, е имал инструктор по дикция, който е бил „много добър в работата си“. Именно там Фрийман се научава да говори така правилно, което в комбинация с гласа му и вече споменатото спокойствие го превръща в такъв интригуващ оратор.

Озвучавал е рекламни клипове за кандидат-президентските кампании на Барак Обама и Хилари Клинтън, а в приложението за навигация Waze GPS гласът му казва на шофьорите дали да завият наляво след 300 метра или да продължат направо. Инструкции, които е по-трудно да пренебрегнеш, когато ги казва Морган Фрийман.

През годините сме го слушали и как ни разкрива тайните на Вселената в документалната поредица Through the Wormhole, или ни отвежда до дълбините на религията в The Story of God. Той е изборът и за глас за английската версия на „Походът на императорите“ (La Marche de l’empereur), посветен на пингвините и спечелил „Оскар“ за документален филм през 2006 г.

Ангажиментът на 83-годишния Фрийман с подобни продукции е продукт не само на финансова полза – той самият е любопитен човек. Озвучените от него документални поредици задават въпроси и се опитват да дадат отговори по теми, които интересуват и самия него. А когато неговият глас поднася информацията на останалите интересуващи се зрители, шансът тя да достигне до съзнанията им е много по-голям.

Дори когато обяснява, че ако по-интелигентни от нас извънземни дойдат на Земята, те вероятно ще се нуждаят от повече протеин за хранителните си нужди, а това означава, че ние може да се окажем част от менюто…

Снимка: Getty Images

Любопитството му личи и от факта, че може да назове имената на дърветата в ранчото си в Мисисипи и да обясни колко дълго живеят, както и какви са хранителните качества на тревата, с която се хранят конете му. Правил го е в интервю за Esquire.

Също там разкрива, че предпочита да се снима във филми, вместо да играе на театралната сцена, защото по думите му „филмите са по-лесни“.

„Тревожа се за дълголетието. Не искам да умра, защото съм се стресирал за глупости. Има много неща за правене, така че когато има възможност да направя по-малко, да не правя нищо, това е, което избирам“, обяснява Фрийман, който е споменавал, че темата за безсмъртието също е една от тези, които го вълнуват.

А ние му пожелаваме именно дълголетие и още много разказани истории – пред камерата и дори само на микрофона. Защото, ако трябва да разчитаме на клишето, с неговия глас дори телефонният указател би звучал увлекателно.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име