Intrigi.bg Мистерии Благодатният огън се спусна в храма над Божи гроб в Йерусалим

Благодатният огън се спусна в храма над Божи гроб в Йерусалим

41
0

Благодатният огън слезе на Велика събота в храма на Гроба Господен в Йерусалим. Надеждата на всички християни – Благодатният огън, слиза в Кувуклията. Това е параклисът в центъра на църквата „Възкресение Христово“ над пещерата на Божи гроб.

Там се съхранява плочата, под която е било погребението на Иисус Христос. Огънят бе измолен от Йерусалимският Патриарх Теофил III.

Тази година, заради усложнената обстановка в Израел, българска делегация нe пътува за посрещането на огъня. Румънската църква предвижда да вземе Благодатния огън от Йерусалим. Божественият огън ще бъде донесен в страната ни от отец Кирил Синев, който обгрижва духовно българската общност в Букурещ.

Както вече стана традиция, за десета поредна година, Благодатният огън ще бъде донесен от летището в румънската столица пред катедралата в Гюргево от румънски духовници. 

Представители на Русенската митрополия ще го пренесат през Дунав мост около 20.00 часа. Веднага след влизането му на българска територия, той ще бъде предаден на духовници от Варна, Силистра, Попово, Разград, Тутракан и др. До полунощ ще бъде разпространен и в храмовете в цялата страна.

По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от румънския град Гюргево, а причината за това е близостта на тези градове.

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светилище. 

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, за да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени. 

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с „Христос Воскресе“!

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име