Intrigi.bg Политика Бизнесът скочи срещу възможността скандално уволнен шеф от Агенцията по храните да...

Бизнесът скочи срещу възможността скандално уволнен шеф от Агенцията по храните да се върне на бял кон, информират и чужди посолства

376
0

Бившият шеф в столичното звено на Агенцията по храните и футболен рефер Антон Генов търси всевъзможни начини да се върне на бял кон във ведомството. Това съобщиха за Фрог източници от ведомството. По думите им Генов правел всичко възможно, за да стане отново високопоставен началник в БАБХ.

Скандалното е, че това се случва на фона на факта, че  преди две години той изненадващо се сдоби с две обвинения – за престъпления по служба и за изнудване на фирми, конкуренти на тази, в която работел синът му. Именно заради последното обвинение, в момента бизнесът, който е изключително чувствителен към незаконен институционален рекет, буквално е настръхнал. За всичко това бизнесмени официално са информирали както представителите на властта, така и посолства на европейските страни.  

В момента Генов води дело в административния съд, с което оспорва заповедтта на БАБХ за неговото уволнение. Съдебният процес все още не е приключил с окончателен съдебен акт. Поредното заседанието на съда по това дело е насрочено за март догодина.  През последните дни, обаче предприемачи разбрали, че Генов настоявал БАБХ да се откаже от съдебния спор и „мачът“ да приключи в негова полза много бързо.  Твърди се, че за да се постигне това, дори се предлагала мастита сума пари. Бизнесмени разкриват в писмо до вицепремиера Томислав Дончев и министъра на земеделието Десислава Танева и посолството на Холандия, че  са силно притеснени както от опитите делото да бъде прекратено, така и от  методите на управление на Антон Генов.  Предприемачите  не скриват опасенията си, че ако Генов се завърне в столичния клон на БАБХ или пък на друг висок пост в същото ведомство,  рекетът срещу тях може  да продължи с пълна сила.

Те изразяват опасенията си, че репресиите върху дружествата, които са конкуренти на фирмата, в която работи синът му, могат отново да бъдат подложени на натиск и жестоко да пострадат. Страховете им не са безпочвени, той като  в момента 28-годишното момче Симеон Генов участва в управлението на 6 фирми, като в една от тях – „Наргос Брадърс“ ООД е съдружник с 6 години по-малкия си брат-Антонио.

От притеснение,  че Антон Генов ще се върне в БАБХ, предприемачи вече  са замразили бизнеспроекти за милиони. Хората не могат да си позволят да похарчат парите, а след това да  бъдат заплашвани и принуждавани да фалират. Именно тези опасения, притеснените хора са описали в писмото до управляващите.

Припомняме ви, че през 2017 година прокуратурата огласи данни за акцията срещу Антон Генов. Според държавното обвинение  на 3 октомври 2016 г. Генов е разпоредил да бъде проверен склад на дружество за преработка на мазнини в Нови Искър, като били иззети 8180 л отработена мазнина и 39 неупотребявани бидони. Шефът на  дирекцията е превишил правата си, защото неговото ведомство няма право да се занимава с отпадъци.

Според държавното обвинение целта на Генов е била да набави облаги за дружество, в което по същото време работел синът му и което имало същия предмет на дейност като проверяваното. Именно автомобили на тази фирма превозили конфискуваната от Нови Искър мазнина в неизвестна посока. На 4 ноември 2016 г. Генов разпоредил проверка при друг конкурент на сина си – фирма в Ботунец. До изземване обаче не се стигнало, защото дружеството подало сигнал в Агенцията по храните и тя спряла действията на ОДБХ – София.

Антон Генов бе привлечен под отговорност и за това, че през октомври 2016 г. принудил фирма с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност в София. Става дума за фирма, която отново изкупува мазнина за биогориво.

По повод обвинението на прокуратурата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова тогава заяви, че има събрани доказателства и за извършена на принуда. 

„Установили сме личен мотив. Генов е разпореждал на служителите си да извикат на място фирмата на сина му и това са хората, взели мазнината и занесли в неизвестна за разследването посока. Вероятно, за да подпомогне фирмата на сина му. Подалият сигнала пък е вуйчо на собственика на фирмата, която е конкурентна на незаконно проверяваните”, обясни тя.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име