Intrigi.bg Актуално Бивш кмет вдигнал „Невърленд“ в Шумен?

Бивш кмет вдигнал „Невърленд“ в Шумен?

183
0

Детският развлекателен център „Невърленд” в Шумен разбуди любопитството на града по въпроса – кой е истинският му собственик. Сградата израства върху имот на отдавна закрита организация. Двете постройки на това място, някога използвани като обучителен център и общежитие, са изоставени и през годините започват да се рушат. И така докато пустеещият терен преминава в ръцете на някой си Емил Исаев, съобщи „Уикенд“.

През 2021 г. тогавашният кмет на Шумен Любомир Христов предлага на общината да продаде на бизнесмена земята под сградите. И понеже Исаев вече е станал собственик на двете постройки, общината му продава земята под тях без търг. Цената на сделката е 297 710 лева.

През миналата година върху руините израства детски развлекателен център, като явно са хвърлени доста пари и е направен луксозен ремонт на помещенията. Собственик на съоръжението, наречено „Невърленд”, е фирма със същото име, собственост на въпросния Емил Исаев. Мнозина обаче са убедени, че той е само лице на компанията, а истинският собственик вероятно е някой друг. Кой точно – в Шумен очакват на този въпрос да отговорят компетентните служби. Дори казват, че НАП вече се бил заинтересовал кой стои зад градежа.

Самият Емил Исаев твърдял, че е работил няколко години в Германия и там бил изкарал милионите, вложени в сградата, а и в другите му бизнес начинания.

Според източниците ни инфраструктурата край сградата е направена с пари на общината по времето на бившия кмет Любомир Христов. „Той и Емил Исаев явно са доста близки – продължават запознати – понеже често ги виждаме заедно в Шумен”. Дори тръгнала мълва, че бившият кмет може да има пръст в детския развлекателен център. По документи обаче Любомир Христов не присъства по никакъв начин.

Иначе той има впечатляваща колекция имоти в Шумен и околността. Тя заема 39 страници в Имотния регистър, като преобладават покупките. Повечето владения на Христов са огромни масиви земеделска земя, която след това отдава под аренда. Бившият кмет е натрупал и магазини в Шумен, купил е  атрактивен имот между Златни пясъци и Варна. Има и имоти, които му е продала общината в Шумен. Когато е започнал да събира тази имотна колекция, той е бил шеф на дирекцията на МВР в града. Още тогава е споделял пред колеги, че инвестициите са направени с пари на дъщеря му, която живее в Германия и има там свой бизнес като дизайнер.

В силните си години като полицейски директор в МВР Любомир Христов е известен като много близък с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който високо цени работата му в  операция „Килърите”. Така е наречена групата, оглавявана от Петър Стоянов-Сумиста, членовете на която получиха доживотни и други тежки присъди за няколко поръчкови убийства. 

Комисията по досиетата обяви, че Любомир Христов е работил за Държавна сигурност под псевдонима Хари. Вербуван е в далечната 1981 г., когато е бил офицер във Военното училище в Шумен. Обучавали го как да лови шпиони и как да се опазва държавната тайна. Свален е от оперативен отчет през ноември 1990 г., когато е вече щатен служител в МВР.

През 2013 г. става депутат, а през 2015 г. поема кметството в Шумен. Той обаче не успя да стане отново кандидат на ГЕРБ за трети мандат. На последните местни избори местните гербаджии го издигат, но от партийната централа в София не го искат. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име