Intrigi.bg Политика Бетина Жотева гневна на 111-тото ни място по свобода на словото. Ах...

Бетина Жотева гневна на 111-тото ни място по свобода на словото. Ах недей…

502
0

Георги Любенов от бНТ пита новия шеф на СЕМ Бетина Жотева, какво мисли за 111-тото място на България по свобода на словото. Бетина Жотева отговаря: Не дълбай с длетото тънко… Има такава стара градска песен. Как така сме на 111-то място по свобода на словото?! По какви критерии? Хиляди журналисти са обидени.

Те работят честно по 12 часа на ден, но са на 111-то място до Того и Гвинея. Как така?! Обидно ми е! Социологическите проучвания се правят с анкети между хиляда и двеста граждани например. Кого са питали от „Репортери без граници“? Това не е реално.

Бетина е учудена. Хайде, бе…

Някои факти.

1. Трима се обаждали на генералния директор на БНР Светослав Костов да го „съветват“ Силвия Великова да бъде свалена от ефир, защото отразявала „неподходящо“ протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор. И досега разследването не е открило кои са се обаждали. Дори не се търси.

2. Срещу журналисти от медии, които критикуват действия на властта и прокуратурата, се повдигат обвинения, изпращат им се проверки от НАП, КПКОНПИ, ДАНС, полиция и пр. Запорират се техни сметки и имоти.

3. Рекламодатели са притискани да не сключват договори с такива медии. Можем да изброим банки и фирми, които са предупредени, че ще имат проблеми, ако рекламират в определени медии.

4. Делян Пеевски притежава и контролира около 70 на сто от основните медии. Контролира разпространението на издания на книжен носител.

5. След придобиването на Нова тв от братя Домусчиеви повечето журналисти и водещи, които са изразявали по някакъв начин мнение, различно от това на Пеевски, прокуратурата и правителството – са отстранени.

6. Главният прокурор Иван Гешев заяви, че журналистите от Евроком Люба Кулезич и Сашо Диков периодично ходели в Белград да си презареждат батериите. Внушението е, че презареждането става при банкера Цветан Василев. Без нито едно доказателство.

7. Генералният директор на БНТ освободи известни имена от националната телевизия също заради тяхната гражданска позиция.

8. Премиерът нарече репортери „мисирки“.

9. Журналистът Слави Ангелов бе пребит.

10. Биячите на журналиста Стоян Тончев бяха освободени заради недостатъчно доказателства.

11. Пеевските медии нападнаха вкупом журналистката Венелина Попова, която коментира дарения на депутата от ДПС и зададе въпроси около негови фирми и произхода на парите.

12. Журналистът от Силистра Димитър Пецов е „профилактиран“ от местната полиция и прокуратура, повдигнато му е обвинение за намерени в колата му наркотици. „Вината“ му е, че писал как се усвояват от местната власт средства, предназначени за пострадали от извънредното положение.

13. Доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека през 2019 г: „Запазва се безпокойството, че съществува корпоративен и политически натиск, съчетан със засилващо се и непрозрачно съсредоточаване на медийната собственост и разпространителските мрежи, както и правителствено регулиране на ресурсите и подкрепата за медиите, са нанесли сериозни вреди на медийния плурализъм“.

14. Хендрик Зитих, директор на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“, на 05.04.2020: Медийната ситуация в България, от гледна точка на моя опит, е тежка. Знаете за 111-то място, последно от държавите в ЕС. Това положение през последните години не само не се подобри, но се влоши. И това е много тъжна ситуация за държава-членка на ЕС.

15. Член на Съвета за електронни медии (СЕМ) е Галина Георгиева. Тя е завършила филиал на УНСС във Враца със специалност „Аграрна икономика“ и среден успех „Добър 3,89“. Справка: сайтът на Народното събрание. Георгиева е предложена от ГЕРБ, избрана от ГЕРБ и ДПС. Предложена лично от председателя на комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

Това са само част от причините да сме там, където сме. „Репортери без граници“ нямат никаква вина. Хиляди журналисти се срамуват от това. Някои от тях са преследвани и репресирани по всички начини и с всякакви средства. Заплахи, икономически натиск, нападки от проправителствени медии и пр.

Медийната среда в България се формира от олигарси, корумпирани политици, кръгове и лица от задкулисието. Не знаем дали в СЕМ е така, но има съмнения. Жотева не ги разсея.

Тя знае всичко това. Но казва друго. И това е проблем за свободното слово. СЕМ щял да се бори с фалшивите новини и медийни манипулации. По този начин ли? Егати!

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име