Intrigi.bg Политика Без решение на общинския съвет кметът на Варна е поискал 16 млн....

Без решение на общинския съвет кметът на Варна е поискал 16 млн. лв. за общинския дял в Пловдивския панаир

163
0

Кметът на Варна Иван Портних е поискал 16 млн. лв. срещу акциите, които Варна притежава в дружеството „Международен панаир Пловдив“. Това каза днес кметът на Пловдив Здравко Димитров по време на сесия на общинския съвет в града. По-късно в телефонен разговор за „Дневник“ той потвърди казаното, като уточни, че разговорът е бил личен и се е състоял още през октомври т.г., когато Портних предложи на общинския съвет във Варна да апортира общинските акции от панаира в компанията „Пълдин туринвест“ на Георги Гергов.

„Това беше разговор между мен и Иван Портних, каза за „Дневник Здравко Димитров. По-късно се видяхме в София и той отново повтори искането си, като уточни – такова е решението на нашите общински съветници, на 16 млн. са ги оценили (акциите, бел. ред.) и това е!“

Според Димитров

подобно искане е неприемливо

за общинския съвет в Пловдив и сделка с Варна не се обсъжда.

Заседанието на ОбС – Пловдив, днес започна с декларация на съветниците от „Демократична България“, която беше прочетена от Веселина Александрова. Тя би по повод повторния опит на варненския кмет Иван Портних да подложи на гласуване идния петък искането на бизнесмена Георги Гергов дяловете от „Международен панаир Пловдив“, които Варна притежава, да бъдат апортирани в друга негова компания – „Пълдин туринвест“.

Община Варна притежава 16 314 400 безналични акции „с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и „Пълдин туринвест“ АД (дружество с 25% участие на община Пловдив)“.

Ако апортът на варненските дялове от компанията, поискан от Гергов, се случи, той на практика ще увеличи влиянието си в панаира от 50.3% на 79.3%. А това ще му даде възможност дори и при изискуемо квалифицирано мнозинство да взема всички решения в компанията. В същото време

Пловдив ще загуби влиянието си

при вземане на решенията в общото събрание на акционерите на „Пълдин туринвест“.

С днешната си декларация съветниците от „Демократична България“ в Пловдив призоваха „БСП за България“ и ГЕРБ колегите си в съвета да разговарят с партийните си колеги от във варненския общински съвет и да поискат от тях да да гласуват против решение за апортиране на варненския дял от Пловдивския панаир в „Пълдин туринвест“. Със същата декларация групата на „Демократична България“ в Пловдив поиска от кмета на града Здравко Димитров „да защити интересите на пловдивчани и да проведе среща с Иван Портних, на която да го прикани да оттегли предложението си“.

„Вече съм информирал министъра на икономиката Даниела Везиева за искането на Иван Портних за 16 млн. лв. и идеята на Георги Гергов за апорт на акциите, които Варна притежава от „Международен панаир Пловдив“, в Пълдин туринвест“, каза пак днес за „Дневник“ Здравко Димитров.

Според него администрацията му и общинският съвет в Пловдив засега не обсъждат

кризисен вариант за действие,

в случай че Варна все пак реши да пристъпи към сделка с акциите си в Пловдивския панаир. „Нека изчакаме да видим какво ще се случи в петък и тогава ще решим какво да правим“, каза Димитров.

Първият опит за прехвърляне на дружествените дялове бе направен на 27 октомври т.г., но предложението на Портних за апорт на дружествените дялове бе оттеглено буквално в 59-ата минута след остро писмо на Даниела Везиева.

Какво гласеше писмото на Даниела Везиева – тук.

Месец и половина по-късно същата идея се появи като трета точка в дневния ред на заседанието на общинския съвет във Варна, насрочено за петък – 10 декември.

Веднага след изказването на Здравко Димитров днес „Дневник“ изпрати до пресцентъра на община Варна въпроси за това

дали Портних би потвърдил казаното от Здравко Димитров

за разговора им от декември. Втори въпрос се отнася до това дали идеята за продажба на общинския дял в „Международен панаир Пловдив“ е била обсъдена в общинския съвет?

До приключване на работата по този текст отговори не бяха получени, а справка в протоколите от заседанията на съвета до този момент показва, че подобен въпрос не е бил обсъждан.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име