Intrigi.bg Политика Без кръчми по Нова година

Без кръчми по Нова година

806
0

Удължават карантината до 31 януари

От 4 януари ресторанти работят за гости на хотелите

Отварят детските градини на 4 януари, връщат децата 1 до 4 клас в училище

Няма да има празнуване на Нова година по ресторанти и заведения. Здравният министър предлага карантината да продължи до 31 януари 2021 г. като сега действащите мерки не се разхлабват. Изключения ще се направят от Нова година. за учениците от 1 до 4 клас, детските градини, яслите и ресторантите към хотелите. Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, съобщиха от МС.

Още миналата седмица премиерът изиска от НОЩ да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки. “Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза – според броя на заразените, на оздравелите”, обясни Борисов.

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните е 18 907 души, че заболеваемостта в страната спада, но по показателя смъртност страната ни е на първо място.

Затова проф. Ангелов предложи всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември, да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. с изключение на следните: разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите. Предложено е още от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, които да работят при капацитет от 30% и през седалка; ресторантите в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите и вечерен час до 22 ч.

“При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват”, смята пък премиерът Борисов. Той обясни, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

“Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова – колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция”, заяви премиерът Борисов.

Подават заявления от 21 декември

Помощ до 150 хил. лв. за затворени бизнеси

Бойко Борисов: По най-бързия начин парите ще се изплатят

Нова помощ от 156 млн. лв., осигурени от Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, ще помогне на микро-, малки и средни предприятия, които са засегнати от временните противоепидемични мерки в страната и са били принудени да преустановят или ограничат дейността си. Това се отнася за магазини и заведения в молове, кафета и ресторанти, нощни клубове, частни детски градини и центрове, затворени принудително в момента заради Covid-19. Те трябва да са с до 250 служители и регистрирани преди 1 октомври 2020 г.

“Министърът на финансите, заедно с колегите от НАП и парламента, извършиха огромна работа, за да можем от приходна агенция да я превърнем в разплащателна, така че по най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите”, подчерта премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание днес.

Помощта ще се изплаща за периода на база двете заповеди на министъра на здравеопазването. Едната е в периода 14-30 ноември, а обхватът на втората заповед е 27 ноември – 21 декември. Възможно е фирмата да попада в периода и на двете заповеди – от 14 ноември до 21 декември. С 10% ще бъдат подпомогнати затворените магазини в търговските молове и самите молове, които се водят средни предприятия.

Останалите, например ресторанти и заведения, ще получат помощ в размер на 20% от оборота.

Документи могат да се подават изцяло по електронен път, на портала за електронни услуги на НАП, а за целта ще ви трябва само електронен подпис. Заявления ще могат да се подават от 21 декември, а срокът за това е 14 дни от тази дата. Данъчните ще правят автоматизирани проверки, а при необходимост ще се проверява и след изплащането на средствата.

Компании, които в момента се възползват от други мерки за подпомагане, включително 60/40 и 80/20, могат да кандидатстват и по тази програма, но с получени по нея средства не могат да покриват разходи за заплати.

Подкрепа в размер на 4% от годишния оборот

Нови 51 млн. лв. за туроператорите

5 млн. лв. за осъществени чартъри

Наталия Малчева,
ТРУД

Общо 51 млн. лв. ще бъдат разпределени между малко над 1600 туроператора и туристически агенции като държавна помощ. Компаниите ще получат 4 на сто от оборота си за 2019 г. без ДДС, реши правителството. Безвъзмездните средства ще се използват от фирмите приоритетно за компенсиране на отказали се от ваучери клиенти, на които трябва да бъдат върнати пари в брой, както за дължими към доставчици на услуги суми. Парите ще се предоставят според правила, определени в наредба на министър на туризма Марияна Николова. Очаква се фирмите да бъдат задължени първо да се разплатят с клиенти и доставчици. И ако след това им останат средства, да ги ползват за оздравяване на компаниите. Помощта ще бъде отпусната, след като Европейската комисия позволи държавната подкрепа. Очаква се, въпреки новите правила на Брюксел за максимално подпомагане на една компания в размер до 3 млн. евро за срок от една година, новата помощ за туропреаторите да бъде в размер до 800 000 евро за фирма.

Кабинетът отпусна и допълнителни и близо 5 млн. лв., с които да се подпомогнат компаниите, които през това лято успяха да доведат туристи за ваканция у нас с чартърни полети. Помощта е в размер на 35 евро за заета седалка. От нея фирмите могат да се възползват само за полети, с които са превозени минимум 100 туриста. Предвидената сума от близо 5 млн. лв. е за заети 72 950 места в осъществените чартърни полети.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име