Intrigi.bg Политика Без изложба в Лувъра. Синодът не я благослови

Без изложба в Лувъра. Синодът не я благослови

379
0

Светият синод отказа да благослови българската експозиция, която трябваше да бъде представена в Лувъра в Париж, а след разговор между министърът на културата Боил Банов и учените от БАН, изложбата бе изцяло отменена, съобщават от „24 часа“.

На музея ще бъде предложена нова експозиция, която да обхваща друг период от историята ни. Причината – още на 20 януари Светият синод е отказал да даде поисканата с официално писмо от министъра на културата Боил Банов благословия за изложбата и разрешение в нея да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската Патриаршия. Синодът е взел решението след заседание на владиците. Поводът за решението на митрополитите най-вероятно е фактът, че експонатите, сред които православни икони, ще бъдат разположени в ислямския отдел на Лувъра.

Против изнасяне на културни ценности от музеите към БАН е и ръководството на академията.

Това наложи спешна среща между Боил Банов и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. В разговора днес са участвали и член-кореспондент проф. Васил Николов, заместник-председател на Академията и професор Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата на БАН.

На срещата е взето решението изложбата да бъде отменена и на музея да бъде предложена друга.

Учените са предложили на Боил Банов теми за нова експозиция, свързани със знакови периоди от миналото на българските земи и българската държава: “Праистория” (поява и развитие на първата европейска цивилизация) или “Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство).

До момента договор за третата изложба между Министерството на културата и “Лувър” не е подписан. Допълненото рамково споразумение може да бъде изготвено след окончателното договаряне на параметрите на експозицията между двете институции.

Специалистите от културните институти до момента обсъждаха съдържанието на експозицията, която да включва около 60 предмета, сред които икони, бижута, църковна утвар, съдове, ръкописи и други. Готовност да участват в изложбата имаха няколко музея – Национален археологически институт с музей при БАН, Етнографски музей при БАН, Криптата в храм-паметника Александър Невски – филиал на Националната галерия, Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, регионалните исторически музеи в София и Варна.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име