Intrigi.bg Политика Безплатно ли е сиренето, или как държавата ще обезщети медиците за извънредното...

Безплатно ли е сиренето, или как държавата ще обезщети медиците за извънредното положение

556
0

И децата разбраха, че докато бяхме в извънредното положение, на лекар се ходи само в краен случай, като преди това се обаждаме по телефона, а не ходим на място. Целта: да се избягва струпване на хора и така чакалните пред кабинетите трайно се изпразниха. За пациентите това носеше успокоение, че се пазят от вируса. За лекарите беше глътка въздух от всекидневието, в което нерядко се занимават с излишни прегледи и манипулации, но и сериозен проблем, тъй като липсата на работа означава и липса на пари.

Затова държавата заяви намерение да подпомогне финансово болниците, които поеха напрежението около коронавируса, но и изпълнителите на медицинска помощ извън лечебните заведения – общопрактикуващи лекари, специалисти, зъболекари, лаборатории с договори със здравната каса. След като останаха почти или напълно без работа заради въведените ограничения, те трябваше да получат пари, които да им помогнат да оцелеят в кризата и да запазят дейността си, по възможност без да съкращават персонал.

На първо четене изглеждаше, че помощта ще бъде безвъзмездна, подобно на мерките за подпомагане на бизнеса. Впоследствие се оказа, че това изобщо не е сигурно, а абсурдът е, че и даващите, и получаващите имат право. Допреди седмица изглеждаше, че популярната фраза „Безплатно е сиренето само в капана“ добре описва ситуацията. Сега вече изглежда, че сиренето ще си е безплатно, но някои въпроси остават отворени.

Гаранция за заплатите

На 6 април Българският лекарски съюз (БЛС) съобщи, че е постигнал споразумение с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за анекс към Националния рамков договор, според който


на всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85% от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода“.

В този момент всички процедури освен спешните бяха забранени със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Как ще се изчисляват изплащаните суми е определено в методика, публикувана на сайта на здравната каса. В документа е посочено, че става дума за „заплащане за работа при неблагоприятни условия по повод на обявената епидемична обстановка“. Получават го всички – болниците и специалистите извън тях. Изключение са тези, които изрично са заявили, че не желаят – на тях се изплаща само изработеното за съответния месец. За база, върху която ще се изплащат сумите, се взима отчетената от изпълнителя дейност за месец януари 2020 г. (с изключение на болниците, където редът е по-различен).

Работиш по-малко, получаваш повече

На 21 април в писмо до редакцията читател на „Дневник“, който е зъболекар, сигнализира, че методиката води до парадокси. Ако две практики са „заработили“ по 10 хил. лв. през януари – пише медикът, пожелал анонимност – а в извънредното положение през март едната – 100 лв., а другата – 6 хил. лв., то ще бъдат обезщетени съответно с 8400 лв. и 2500 лв. (полагащите се 8500 лв. минус изработеното за месеца – бел.авт.)

„Това означава, че сумата за обезщетение на неработилите и стояли на сигурно лекари ще е по-голяма от тази на докторите, които са се сблъскали пряко с биологичните рискове – вирусите, социалните и битови проблеми на изстрадали хора, доктори, които са работили и са имали разходи за персонал, защитни средства, консумативи, битови разходи и персонал“, посочва авторът на сигнала.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име