Intrigi.bg Спорт Безотговорното управление засилва Левски към Трета лига

Безотговорното управление засилва Левски към Трета лига

483
0

Столичният гранд Левски е на изкуствено дишане от януари миналата година, а бъдещето на клуба в професионалния футбол не е под въпрос. Направо е въпрос на време “сините” да абдикират от efbet Лига. Причините за това са изцяло финансови, тъй като приходи няма, а разходите са огромни. Проблемите на “Герена” нямат край, но безотговорното и несъстоятелно управление на Наско Сираков, който се зае в много тежък момент да помогне на любимия Левски, водят 26-кратните шампиони към Югозападната Трета лига.

Легендарният голмайстор, разбира се, не е основен виновник “сините” да бъдат с милиони левове задължения, след като наследи клуба с цели 24 милиона дългове. Той не е виновен за нещата, случили се до юли месец миналата година, но тоталният хаос, липса на идея, на последователност, на взимане на смели решения и вкарването на някакъв ред през последните десет месеца доведоха Левски до критичната ситуация.

Да, липсата на финанси е най-големият проблем, но бездействието е още по-голям проблем. Нахалството да се мълчи и да се държат акциите на Левски, след като не си направил нищо, за да ги имаш, както и вкопчването в тях, не обявявайки ясно на левскарската общност каква точно е ситуацията, те прави сериозен съучастник в харакирито, което Левски е напът да извърши.

Идеята да пратиш клуба в Югозападната Трета лига, ако не се намерят пари, но да продължиш да си собственик показва как не си даваш сметка, че всъщност мястото ти не е да си собственик. С цялото ми уважение за успехите му като изпълнителен директор и футболист, с които е записал името си със “златни букви” в историята на клуба и България, просто в сегашната му роля Сираков е изцяло на другата крайност.

Наско Сираков разкрива бъдещето на Левски

Колко е сбъркано всичко на “Герена”? Наско Сираков е убеден, че Левски под негово ръководство не е правил задължения. Явно е забравил, че още с първото си решение вкара Левски в разход за близо един милион лева след аматьорското уволнение на Петър Хубчев, чийто договор бе с немски паспорт. Кой от неговия щаб доведе генералния спонсор през декември, спуснал три милиона лева, за да може “сините” да поемат глътка въздух? Какво измисли клуба под негово ръководство, за да се опита да надигне глава?

Миналата година Тити Папазов и Тръст Синя България водеха спорове при кого е най-добре да бъдат акциите. Баскетболният специалист убеди Наско да излезе с лицето си, което наклони везните, но дали е имало други обещания отзад, не се знае със сигурност. Ако има и не са изпълнени, защо Сираков не ги каже?

Истината е, че легендарната осмица се провали тотално на позицията си като собственик. Той вече е наясно, че няма как Левски да функционира по този начин, като стартира месеца с минимум 300 хиляди лева назад. Дълговете си седят, играчите вече четири месеца не са взимали заплати, масово пишат до ФИФА, един от новите Ребин Сулака дори днес напусна, други пък, които вече не са в клуба, също чакат само да влязат парите от Найджъл Робърта, за да си вземат дължимите заплати от миналата година. Такива са Мазурек и Дени Алар. Бившият клуб на нидерландеца Камбюр обаче чака 200 000 евро моментално, след като положението им е подобно на това на Левски.

Истина е, че клубът намали драстично бюджета, но кърпенето от ден за ден, сменянето на мнението от седмица за седмица и фактът, че липсва компетентен екип в ръководеното на този клуб, носят своите тежки последствия.

Изпълнителният директор Павел Колев подаде оставка, но Сираков така и не намери негов заместник от юли миналата година досега. Първо имаше шест месеца да търси, а сега Колев, който от 4-и февруари не е директор на клуба, продължава да води преговори с играчи, клубове и спонсори. Той иска да помогне на клуба, а собственикът не прави нищо, за да го замени, докато се крие от играчи и треньори. Цялото това поведение води до сътресения на всички етажи, а бъдещето на “сините” е все по-тъмно и тъжно.

Феновете искат историята да се запази и да няма повторение на случилото се с ЦСКА, но с това поведение на ръководство е неизбежно да се случи най-лошото.

Факт е, че Сираков е обявил през тази седмица на последния управителен съвет, че Левски ще чака още месец-два, след което напълно реално клубът може да стартира новия сезон от аматьорските групи. Това е довело до спорове на висок глас между собственика и Минко Герджиков на УС. Опция е и 3-4 години Левски да е в долните дивизии, докато не се платят задълженията, за да не изгуби историята си. Тези хора трябва да разберат, че фенове и общественост имат нужда от визия, идея, стратегия и последователност, за да могат да помагат и клубът да се опита да си стъпи на краката.

Найджъл Робърта

Другата седмица 26-кратните шампиони трябва да вземат 600 хиляди евро от Робърта, тъй като останалите 400 хиляди ще дойдат чак догодина. Павел Колев, който няма да го има в България за 15 дни през месец май, защото работи за УЕФА, пък е изстрелял сумата от 3 милиона евро на евентуален гръцки рекламодател, който да стане основен спонсор. Какво дава в замяна клубът обаче? Бившият собственик Спас Русев от година обещава на Сираков, че ще опита да доведе английска букмейкърска компания, която да влезе в клуба, но бюрократични проблеми бавят получаването ѝ на лиценз за България.

И така дните си минават, разходите си вървят, задълженията се увеличават, играчи, треньори, служителите на клуба и треньорите в школата не са взели нито един лев за 2021 година, а след няколко дни ще сме месец май. Парите за декември им бяха платени, за да може клубът да вземе лиценз за следващия сезон и оттогава дори не са намерени по 1000 лева за премиите от успеха над Монтана.

Още по-тежките дни предстоят, но Сираков да не си мисли, че в Трета лига с липсата на действия нещата ще станат по-добри. Нито пък, че някой вярва, че след като не си направил нищо съществено една година, ще се случват чудеса. Никой не иска да плаща задълженията, натрупани от друг. Нито сега, нито в бъдеще, а камо ли да им се харчат парите от хора, които нямат идея как се прави бизнес. Футболът отдавна се е превърнал именно в това – бизнес, нещо, в което светът се убеди категорично през последни дни.

Левски отпразнува вековния юбилей в зрелищен мач с Лацио

Любовта на феновете на най-големите клубове на планетата бяха в основната, за да бъде спрян един футболен Франкенщайн, за радост на целия свят. Тази любов, която огромната маса привърженици на “сините” не спира да показва. Те обаче се изтощават да бъдат лъгани и търсени за пари, а прогрес в ръководеното на клуба все така да липсва. Грешните решения водят след себе си още по-големи задължения и спортни провали. Ентусиазмът и желанието се убиват, а Левски, подобно на целия български футбол, лежи в тежка кома.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име