Intrigi.bg интриги А вие бихте ли взели подкуп от 10 000 евро?

А вие бихте ли взели подкуп от 10 000 евро?

180
0

Българската полиция има нов герой. Младши инспектор Алек Каленски отказа изключително тлъстия подкуп от 10 000 евро и златен часовник, предложени му от дрогиран шофьор.

От МВР моментално се усетиха за имиджовия потенциал на ситуацията и главния герой в нея. Те са публичен балсам за лицето на полицията на фона на пресния скандал със заловен служител на реда – трафикант на мигранти, и на традиционния образ на катаджията, дебнещ в храстите.

Доблестният млад полицай беше специално показан на медиите, на които обясни, че и друг път е отказвал рушвети, макар и по-скромни. Такава крупна сума обаче му се случвала за прът път, но младши инспекторът не се изкушил и от нея.

Браво! Току-виж станал полицай на годината.

В лично и професионално качество Алек Каленски е постъпил чудесно и в никакъв случай не искаме да обиждаме него. Обидното и силно смущаващо – и за МВР, и за обществената ни среда като цяло е, че отказаният от полицай стабилен подкуп е голяма новина в България.

Защото новината е нещо, което не се случва всеки ден.

Част от работата на всеки полицай, политик, лекар, учител, държавен служител и прочее е да не взема рушвети, за да заобиколи правила, които по силата на трудовия си договор и законодателството на държавата трябва да спазва. И когато ръкопляскаме възторжено на някой, който си е свършил съвестно работата и се е придържал към базови общоустановени закони и неписани етични норми, значи може би имаме доста сериозен проблем.

Не, не става дума за корупцията в полицията, в парламента и сред някакви среди, които по правило приемаме за външни и различни от обичайната ни среда. Става дума за всеки от нас.

Замислете се и си отговорете честно – вие бихте ли отказали 200 лв. подкуп? Да, нали, безусловно? Няма да се излагате за трохи.

Ако обаче са 10 000 евро? Отговорът вече не е толкова категоричен.

Това е голяма сума и би решила доста проблеми. Ще покрие една трета от кредита или образованието на детето, или пълния ремонт на апартамента, или нова кола. Един път се живее, по дяволите, и ми писна да мизерствам в дните преди 1-во число.

Толкова е изкусително, че немалка част от нас биха ги взели. Какво пък толкова – някакъв дрогиран сириец ще се размине с неприятностите със закона – да не е единственият? И без него по пътищата ще продължат да безчинстват хиляди пияни и надрусани.

На всичкото отгоре всички вземат – защо пък само аз да съм такъв наивен глупак?

После обаче, на второ четене, немалка част от потенциално изкушените ще се върнат към отбора на светците и глупците, които биха отказали всякаква сума.

Защото ги е шубе.

Едни ги е страх от директни последствия – че ще ги хванат, накажат, уволнят, съдят. Че може да е тайна акция на вътрешния отдел и отнякъде да снимат с камера.

Други се опасяват от реакцията на околните – някой може да разбере и да те охули и порицае.

Трети – от собствената им съвест, която с месеци и години няма да ги остави да дишат спокойно, ще им вгорчи живота и щастливото харчене на пари, които не им се полагат. Която ще им докарва кошмари при всяка новина за блъснато от дрогиран шофьор дете.

И колкото по-голяма е сумата, толкова по-голям е и страхът от последствията, който спира повечето от нас.

Единици биха отказали подкуп, водени от мотивацията на насадени абстрактни категории като добро или лошо и правилно и неправилно. При толкова много пари те лесно губят смисъл, а и са ни природно неприсъщи – за разлика от страха, вината или лакомията.

Затова и постъпки като отказ на подкуп вероятно не са резултат от свръхестествена храброст (или глупост), а най-нормален инстинкт за самосъхранение, на който се крепи и общественият договор – когато няма страх от последствия и наказания, следват хаос и анархия.

Хората не са добри или лоши, те са продукт на средата си и спазват нейните неписани правила. Когато тези правила съвпадат с писаните, става дума за здравословно функциониращо общество, което успешно контролира индивидуалните си членове в името на общото благо.

И в което предлагането и приемането на подкупи не е норма.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име