Intrigi.bg Актуално А ако дадем на правосъдието сладкиш?

А ако дадем на правосъдието сладкиш?

895
0

Правосъдието във велика държава трябва да е великодушно и хуманно. Правосъдието в силна държава трябва да е безупречно. Избирателното правосъдие е привилегия на обречената държава. България, разбира се е в първата категория или поне във втората. Там ли е?

***

На 15 април Специализиранит съд се произнесе: 20 години затвор за Десислава Иванчева, 15 години за Биляна Петрова и 12 години за Петко Дюлгеров. Честта да представлява Темида с превръзката се падна на съдия Иво Хинов. Той разпореди подсъдимите Иванчева и Петрова да бъдат отведени веднага в ареста, за да не извършат нови престъпления. Едната е обвинена, че е поискала подкуп в особено големи размери, а другата и е помагала.

***

Същият ден във Велико Търново започнаха тържествата послучай 140 години от приемането на Търновската конституция. „Преди 140 години със сигурност е било друго, тогава е било рано за днешната ни омраза към държавата“. Думи на проф. Борис Велчев, председател на Конституционния съд. Г-н Велчев, откъде се пръкна тази омраза към държавата ни?

***

Вечерта на 15 април горя 850-годишната катедрала Нотр Дам /Света Богородица/ в центъра на Париж. Страшната новина обиколи целия свят. Страшна ли? Чудесна, може би, защото покри за известно време случилото се по делото „Иванчева“ и „Апартаментгейт“.

***

Френският милиардер и съпруг на холивудската звезда Салма Хайек – Франсоа Анри Пино, обяви, че той и семейството му ще дарят 100 млн. евро за възстановяването на катедралата ”Нотр Дам”.

Наши политджамбази откраднаха 600 млн евро покрай „Южен поток“. Руснаците си ги искат, а те се кискат.

Защо предпочитаме тях пред Франсоа Пино? Кажете, моля ви…

***

Какво ще кажете за следното: Ген. Кирчо Киров е осъден на 15 години затвор по обвинение, че е присвоил 4,7 млн лева като началник на българското разузнаване. Генералът изчаква решението на третата инстанция в къщи, а не в ареста. Защото така е хуманно.

***

Не че е толкова важно, но да ви припомня. Имаше група за отвличания, която дълго време тормозеше държавата и гражданите. През 2009 г. бяха арестувани 25 души, замесени в отвличанията. До подсъдимата скамейка стигат 9 от тях. Повдигнати са 13 обвинения: 11 за отвличане, 1 за опит за отвличане и едно за създаване на организирана престъпна група. Има и други отвличания, но съдът приема, че за тях няма достатъчно доказателства. Има, но не достатъчно…

От девет са осъдени четирима души.

Присъдите:

Ивайло Евтимов–Йожи – 18 години затвор
Прокопи Прокопиев–Културиста – 18 години
Даниел Димитров–Релето – 18 години
Любомир Димитров–Гребеца – 15 години, намалени на 10 години на последна инстанция
Тези присъди са с по 50% по-дълги от обичайните поради голямата степен на обществена опасност на престъпленията. Четирима от „Наглите“ са оправдани.

През 2017 г. двама от осъдените са предложени за освобождаване, защото са се трудили в затвора и показали добро поведение.

***

Десислава Иванчева и Биляна Петрова говорят пред медиите. Това не е добро поведение. Ще лежат в зандана.

***

– Станете! Влиза съдът!

– Да живее нашият съд, най-хуманният съд в света!

– Моля, седнете. Седнете, седнете.

– Благодаря, аз ще постоя.

***

Хуманизмът е проява на любов към човека, човеколюбие, човечност и т.н.

Дехуманизация е обратното. Защо ли го казвам, като не се отнася за нас.

***

„Ние знаем точно как да се справим с всички, които вредят на управлението на страната. И го правим всеки ден.“

Андрей Януариевич Вишински, генерален прокурор на СССР, 1936 година.

Използвам този цитат, за да стане ясно, че родното правосъдие няма нищо общо с Вишински. Няма, нали?

***

Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев ги няма. Работят по създаване на нови справедливи процеси. Да пребъде делото им! Да се препъне май имах предвид…

***

Александър Ваклин, който подаде сигнал срещу Иванчева и Петрова гостува в Нова телевизия и даде ценно мнение за борбата с корупцията и неговия принос в тази борба. Няма да цитирам думите му – уважавам ви твърде много. Да е жив и здрав дълги години, да се радва на тържествуващата справедливост. Водещите му благодариха горещо няколко пъти. 

***
–         Правосъдието е безпристрастно!

–         А ако предложа на правосъдието сладкиш?

–         Правосъдието ще обсъди вашето предложение.

Алф от планетата Мелмък.

***

И все пак животът ни е цяло чудо!

А чудото не можеш да го забраниш.

Да живее българската амплитуда –

Ту пропадаш, ту – летиш!

Огнян Стефанов

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име