Intrigi.bg Политика Ахчиева сензационно: Шефът на БНТ Константин Каменаров ми забрани да говоря и...

Ахчиева сензационно: Шефът на БНТ Константин Каменаров ми забрани да говоря и пиша

1131
0

Tоку-що депозирах искова молба в СРС, с която оспорвам наложеното ми наказание от генералния директор на БНТ „предупреждение за уволнение“.

Представила съм документи, от които става ясно, че това наказание е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено. Това каза пред Фрог нюз журналистката Валя Ахчиева, чието предаване „Окрито“ бе свалено от програмата на БНТ.

.

Наказанието ми „предупреждение за уволнение“ е свързано с моето желание да докажа по независим път с експертиза и лабораторни изпитвания в една независима лаборатория, дали бетонът от незаконния бетонов център, с които са построени къщи, не е опасен за живота и здравето на хората, които живеят там. Това наказание е репресия срещу мен в конкретния случай. Но то е репресия срещу всички журналисти в България и тяхното право и задължение да събират независими доказателства в техните журналистически разследвания.

Това наказание е репресия срещу мен и заради нещо друго. Завчера получих писмо по пощата от генералния директор на БНТ Константин Каменаров. В него той казва, че аз нямам право да пиша, нямам право да говоря и нямам право да правя журналистически разследвания.

Това писмо има един интересен факт. То е подписано от Каменаров и е изведено в деня, в която той е в болнични и е следвало да се яви в СГС по делото си за употреба на алкохол – 18 февруари т. г., според публичната информация. Но от този документ е очевидно, че на датата 18 февруари, на която генералният директор на БНТ е трябвало да е в съда и е бил в болнични, той всъщност е бил на работа в БНТ и е подписал забраната ми да говоря и да пиша. Аз имам готовност да предоставя този документ на СГС, ако ми бъде поискан, във връзка с извършваната проверка на болничния лист на Каменаров.

Считам, че е недопустимо да се ограничава свободата на един журналист. И сега, заради това, че разговарям с вас, колегите журналисти, заради това, че аз пиша и правя разследвания за сайта в Брюксел EUelectionsbulgaria, сайт за независима европейска журналистика, финансиран от ЕП, сега аз очаквам да се предприемат още по-драстични мерки срещу мен, за да се ограничат конституционните ми права-правото на труд, правото ми на свободно изразяване и правото на разпространяване на информация. По-страшното е друго-това, че репресия има не само срещу мен, а и срещу други журналисти в София и в цялата страна. И репресията срещу журналистите не е правен проблем. Това е политически проблем.

 Уточнение: Подписът на Каменаров в този документ е заличен заради изискване на Комисията за защита на личните данни

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име