Intrigi.bg Политика Ахмед Доган е описан като учен в учебник по „Човек и общество“

Ахмед Доган е описан като учен в учебник по „Човек и общество“

615
1

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е описан като учен със съществен принос и името му стои редом с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков в учебник по „Човек и общество“ според депутата от ВМРО Милен Михов. В друг учебник Софи Маринова била описана, като „изпълнител, прославил страната ни по света“.

„Любопитно е дали това е следствие на неговите дълбоки философски прозрения и занимания с философия или от приноса му в хидроинженерното строителство“, коментира на пресконференция в парламента Михов включването на Доган.

Михов заяви, че ВМРО подкрепя министър Красимир Вълчев в действията му по темата с учебниците по история за десети клас. „За пръв път министърът и държавата се намесиха в нещо, което е задължение и отговорност на държавата“, заяви Михов.

ВМРО поиска резултатите от ревизията на учебното съдържание за неточни и манипулативни факти да бъдат оповестени от Министерство на образованието и науката. Според Михов мерките на министерството трябва да обхванат всички учебници и учебни помагала. Той цитира Закона за училищното и предучилищното образование, според който една от целите е съхраняване и утвърждаване на българския национален дух.

Във вторник министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че новите учебници по история, към съдържанието на които преподаватели от страната, а и някои политически партии възразиха, не са утвърдени все още, а на издателствата са дадени препоръки да ги коригират.

Въпросът с новите учебници по история за 10 клас беше повдигнат от фондация „Истина и памет“. В писмо до министър Вълчев от фондацията написаха, че в някои от учебниците по никакъв начин не е представена ролята на ДС като „щит и меч“ и „очи и уши“ на комунистическата върхушка, нито нейната пряка зависимост и подчиненост от съветския КГБ. „ДС дори не е спомената в главите, посветени на едноличното управление на ДС като един от стълбовете на политическото дълголетие на Живков, както и в главите за културното развитие и животът на обществото в този период“, пише в писмото, в което се привеждат още много примери за омаловажаване на репресиите и спестяване на факти за комунистическия режим. В повечето от учебниците е спестена информация за жертвите в първите месеци след 9 септември 1944 г., както не е направен дори елементарен паралел между броя на жертвите в периода 1923 – 1944 г. и броя на жертвите след деветосептемврийския преврат, а такава статистика съществува и е известна на изследователите, написаха още авторите на писмото.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

1 коментар

  1. Ахмед Доган трябва да бъде изучаван в учебниците като хитър и ловък политик, който ви върти всичките на малкия си пръст, драги патрЕотчета. Има разлика между това да заклеймяваш някого за делата му и да признаваш интелекта и всичките му качества. Ахмед Доган със сигурност е по-интелигентен от всички вас взети заедно и с удоволствие мога да чета книгите му, като глътка свеж въздух в спарената просташка атмосфера в Булгаристан. Уж сте мъже, а го удряте на емоции, вместо разумно да анализирате личността на Доган. И аз мога да си буча за ТЕЦ-а, ама няма как да отрека ролята на Доган в българската политика и бизнес.Що се отнася до ужаса на демократчетаата ДС – Държавна сигурност, трябва да кажа, че тя е синеоко бебче в сравнение със зловещото ЦРУ, което и в 21 век отвлича и убива хора и има по-голямо финансиране от Пентагона, а агентите му щъкат и в България.

    По повод народния съд и убитите след 44-а, да спомена, че няма власт, утвърдила се без кръв и насилие, че няма смяна на система без жертви. Щото е малко смешно да плюете по Великата октомврийска революция, пък да ахкате от възторг по Великата френска революция.

    И реставрацията на капитализма в България след 89-а година даде безброй жертви, а България е демографски труп. Та, тъй, де, яжте му на Доган хея, точно пък вие от т.нар. ВМРО.
    Ако Доган управляваше еднолично, със сигурност щяхме да сме по-добре, отколкото при ордата кретени, наречени ГЕРБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име