Intrigi.bg Политика Ахмед Доган: Делян Пеевски е феномен в българската политика

Ахмед Доган: Делян Пеевски е феномен в българската политика

104
0

Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групиТова заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си към членовете на Централния съвет, разпространен от пресцентъра на партията.

В словото си Доган посочва, че „изненадващата оставка на г-н Мустафа Карадайъ явно си има предистория и развитие. В случая само искам да отбележа, че той има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30-годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот“.

В началото на своето слово Доган отбелязва, че не е допускал през последните 11 години, че ще му се наложи да се върне в оперативната политика.

„Това за мен е екзистенциална тежест, която в определен смисъл обърква личното ми битие“, каза Доган.

Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост. Неуместно е този факт да се свързва с геополитическите конфигурации на Балканите, Кавказ и Близкия изток. Не се възприемам и като самодостатъчен политически субект и визионер, който може да предначертае пътя ни към Шенген и постигането на средните европейски стандарти на живот“, посочи почетният председател. 

„Единствената ми мотивация да бъда сред вас, е актуалното състояние и бъдещото развитие на партия „Движение за права и свободи“. ДПС е моя съдба, за сетен път се убеждавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения“, заяви Доган

Като всяка друга партия, ДПС е продукт на исторически обстоятелства, свързани със запазването и защитата на човешката идентичност. В това отношение ДПС винаги трябва да се обновява и да отстоява във времето. Всички проблеми на Балканите, включително Република Северна Македония и Косово, имат етнически произход. Войните в Украйна и Близкия изток също имат такъв генезис. Още от митологичното време на Вавилонската кула светът се прекроява и конструира съобразно доминиращи идентичности. Това, което можа да добави цивилизацията през 20-ти век, е зачитането на правата и свободите на човека и малцинствата, като основни ценности на нашия свят. ДПС е субект и носител на това ценностно постижение, отбеляза Доган.

Смяната на поколенията в политиката винаги трябва да преосмисля този казус. Защото проблемът за идентичността е свързан със свободата и достойнството на човека и е положен в темела на модерния либерален свят, заяви той. 

България все още няма ясен проспект за своето развитие, посочи Ахмед Доган и добави, че предстоящото ни включване в Шенген е изместило всички значими проблеми, свързани с днешното състояние на държавата и на гражданското общество. Той дава пример със загърбването на демографската криза в страната. За всеки би трябвало да е ясно, че това е изключително важен въпрос за държавата и обществото, защото е свързано с физическото възпроизводство на нацията. Неглижирането на този проблем може да има фатални последици за следващите поколения. Позволявам си да апелирам към всички парламентарни групи за спешно намиране на решение на този фундаментален въпрос в рамките на предстоящия бюджет на страната, посочва Ахмед Доган.Източник: БТА

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име