Intrigi.bg Крими Афганистанският хероин тръгва по нови маршрути

Афганистанският хероин тръгва по нови маршрути

793
0

Очаква се по улиците на европейските градове да се появи по-евтин хероин, а това ще доведе и до появата на нови наркомани. Чуждестранни експерти констатират промени в трафика на афганистански хероин за европейските страни. Освен традиционните маршрути – балканския, северния (през държавите от Централна Азия и Русия) и южния (през Пакистан и Индия), наркобароните все по-активно разработват и африканския, съобщава вестник „Независимая газета”, цитиран от БТА.

Той тръгва от пристанищата на Иран и Пакистан. Оттам наркотиците се доставят по море на африканския континент. Първите партиди афганистански хероин са конфискувани през 2010 г. в Кения и Танзания, включително Занзибар. Последваха пратки за Сомалия, Мозамбик, Мадагаскар и Република Южна Африка. Оттам хероинът се прехвърля в Европа или по суша до крайбрежието на Средиземно море и после в страните от Южна Европа, или – както в случая с РЮА, по море до западноевропейски пристанища.

снимка: Gettyimages

Широкият спектър от линии за товарни и въздушни превози, открити в Африка и преминаващи през нея, осигурява множество възможности за наркокартелите. Африканският континент с всяка година играе все по-важна роля в транзитирането на афганистански хероин за Европа. 
Сред причините, накарали наркомафията да потърси нови маршрути за прехвърляне на афганистански хероин, са активните контрамерки, вземани от иранските правоохранители.

Всяка година иранските полицаи и граничари по границите с Афганистан и Пакистан изземат над 200 тона дрога, а през 2018 г., както заяви шефът на наркополицията бригаден генерал Мохамад Масуд Захедан, са спрени 700 тона. Освен готов хероин се пренасят опиум, морфин и хашиш.

Често пъти акциите на иранските наркополицаи прерастват в ожесточени бойни сблъсъци с наркокуриерите. В средата на декември м. г. в окръг Сербаз от провинция Систан и Белуджистан, граничеща с Пакистан, сили на реда бяха принудени да влязат в бой с добре въоръжени нарушители на границата, придружавали голяма партида наркотици. Двама контрабандисти са убити, а още двама – заловени. Общият обем на конфискуваната дрога е 4011 кг, включително 3373 кг опиум, 373 кг морфин, 196 кг хашиш, близо 45 кг хероин и 23 кг други наркотични вещества.

снимка: Gettyimages

Малко преди началото на 2019 г. в същата провинция, но този път в окръг Сераван край пакистанската граница, е спряна нова голяма партида наркотици – 4600 кг опиум, превозвани с три автомобила. У нарко-куриерите, придружавали товара, са открити ръчен гранатомет, ръчна картечница и няколко автомата.

В навечерието на Нова година в съседната провинция Хорасан-е Януби е осуетен опит на контрабандисти да пробият границата с Афганистан; камионът им бе натоварен с 1120 кг хероин. През 2018 г. наркополицаите от Хорасан-е Януби са успели да спрат общо 30 тона дрога и да разбият 55 групи трафиканти.

През януари тази година иранските тайни служби откриват при проверка на морски контейнери в южно пристанище умело маскиран товар хероин, общо 618 тона. Пратката е предназначена за изпращане в Европа по африканския маршрут. Иранските спецслужби обаче невинаги успяват да прехващат дрогата своевременно. Понякога наркотици, скрити в морски контейнери, успешно стигат до бреговете на Европа.

През ноември м. г. например италианската полиция откри 270 кг хероин на борда на кораб, пристигнал в Генуа през Хамбург и Валенсия от иранското пристанище Бандар Абас. Претоварен на камион, наркотикът е извозен под надзора на правоохранителните органи през Швейцария, Франция и Белгия до Ротердам в Холандия.

снимка: Gettyimages

Там колата е разтоварена, а получателите на пратката – арестувани от италианската полиция.
При все че иранските правоохранители не се справят с целия наркотрафик, на Ислямската република се падат три четвърти от всичкия опиум, конфискуван в света, и една четвърт от хероина. Страната обаче търпи големи икономически и човешки загуби.

Иранското държавно съкровище изразходва огромни средства, за да изгради бариера, спираща наркотиците, по дългата 1923 км граница с Афганистан и Пакистан. Иран изхарчи над 800 милиона долара само за бетонните заграждения и многокилометровите ровове, дълбоки до 4 и широки до 5 метра.

ЗРЕЛИЩНА АКЦИЯ В БАРСЕЛОНА: Стотици полицаи ловиха наркотрафиканти

Всяка година по границата с Афганистан и Пакистан се водят от 500 до 600 въоръжени схватки с наркокуриерите. В тях са загинали почти 4000 полицаи, граничари и агенти, а 12 000 са били ранени, някои – осакатени.

Иран обаче не е само транзитна страна. Той се е превърнал в потребител на афганистански наркотици с голям брой наркозависими, включително сред младежта. Според някои оценки от 2 до 3 милиона иранци са наркозависими – доста висок показател за държава с 82-милионно население.

снимка: Gettyimages

По думите на Али Лариджани, председател на иранския парламент, наркотиците и тероризмът са две остриета на един и същи нож. Според него търговията с наркотици финансира дейността на терористичните организации в цял свят и в тази сфера е крайно важно международното сътрудничество, развивано от правоохранителните органи, от граничните и специалните служби.

Според експертни оценки през 2018 г. посевите на опиумен мак в Афганистан са възлизали на 242 000 до 283 000 хектара. Това е с 20 на сто по-малко, отколкото през 2017 г. – главно заради силната суша, връхлетяла Афганистан. През всички последни години площите, засети с опиумен мак, само нарастваха в тази страна – през 2015 г. те достигаха 183 000 хектара, през 2016 г. – 201 000, през 2017 г. – 328 000 хектара. От общо 34 афганистански провинции в 24 са открити полета с опиумен мак.

Предварителните оценки за добива на опиум през 2018 г. в страната сочат общо 6400 тона. За сравнение, през 2015 г. производството е 3300 тона, през 2016 г. – 4800, през 2017 г. – над 9000 тона. От опиума реколта 2018 г. потенциално може да се произведат 360 до 610 тона хероин.

С оглед тазгодишния спад в цената на опиума се очаква по улиците на европейските градове да се появи и по-евтин хероин, а това ще доведе и до появата на нови наркомани.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име