Intrigi.bg Политика Атанасова повтори: ГЕРБ няма да бавят процедурата. Смятащите се за алтернатива да...

Атанасова повтори: ГЕРБ няма да бавят процедурата. Смятащите се за алтернатива да поемат отговорност

163
0

Целият спектър от теми е бил обсъден по време на срещата между ГЕРБ и държавния глава Румен Радев. Пред журналисти Десислава Атанасова още веднъж заяви – формацията няма да бави конституционната процедура, ще върне втория мандат веднага при връчването му на ”Дондуков” 2 и се надява, че конституционната процедура ще бъде задвижена от държавания глава.

„Кризите, пред които е изправена държавата, не могат да се протакат от конституционни процедури. Категорично ще върнем мандата веднага и няма да използваме конституционния срок за консултации и търсене на съгласие в парламента. Президентът трябва да реши кога да пристъпи към конституционната процедура“, обясни Десислава Атанасова.

„Отговорността отдавна (от месец март) не е в ръцете на партия ГЕРБ. Българският избирател на 11-ти юли посочи „Има такъв народ“ като партията-победител. Те отказаха да носят тази отговорност. Сега е време всички останали, които ни убеждаваха, че са алтернатива, но следваха единствено принципа „да изчегъртаме ГЕРБ, пък после ще видим“, да поемат тази отговорност. В техни ръце е решението за изход от парламентарната криза“, посочи Атанасова и заяви – промяна в позицията на ГЕРБ по отношение подкрепата за правителство, излъчено с третия мандат няма. С други думи – Борисовите депутати няма да дадат подкрепата си за кабинет.

Даниел Митов обаче заяви, че групата ще бъде в зала и ще се гласува.

„Българското общество е тежко разделено. Трябва да се лекуват рани. На никоя партия не е дадено право да изчегъртва друга партия. Надявам се, ако се провали третия мандат и не се състави кабинет, в следващата кампания партиите да помъдреят и да има друг тип реторика, за да можем малко от малко да създадем среда, в която да можем да си говорим в следващия парламент“, посочи на свой ред Даниел Митов.

Обсъден е бил въпросът и със свикания Консултативен съвет за национална сигурност. От ГЕРБ са категорични – мястото за обсъждането на бюджета е Народното събрание и актуализацията му не може да бъде обвързана с условията за връчване на втория мандат.

„Категорични сме също, че трябва да има реакция от страна на президента по казуса с Кирил Петков. Държавният глава публично трябва да каже представил ли е министър Петков доказателства за липсата на друго гражданство, подавал ли е декларация и ред други въпроси“, коментира още Атанасова.

Обсъдени са още темите, свързани с мигрантската вълна и кризата с COVID-19.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име