Intrigi.bg Актуално Атакуват системата „няма преглед за кола без винетка“

Атакуват системата „няма преглед за кола без винетка“

46
0

Омбудсманът проф. Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд (КС) текст от Закона за пътищата, според който автомобилът не може да мине на редовен периодичен технически преглед, ако собственикът му не си e купил винетка или има неплатени тол такси.

Оспорената разпоредба е в ал. 16 на член 10 от ЗП действа от 1 март 2019 г. В нея е указано, че заплащаните на дължимите такси (винетка и тол такса – б. р.) е условие за редовност при периодичен технически преглед на пътното превозно средство. То се удостоверява с проверка в електронната система за събиране на пътни такси, който е към Агенция “Пътна инфраструктура”. До нея чрез обмен на данни трябва да имат достъп от пунктовете за технически прегледи, изисква законът.

Проф. Ковачева е категорична, че с тази разпоредба се ограничават основни права на гражданите като свободно придвижване в страната и правото за напускане на нейните предели, както и конституционни принципи като този на правовата държава.

Омбудсманът посочва, че плащането на винетки и тол таксите се изискват само за тези пътни превозни средства, които преминават по платената републиканска пътна мрежа, но не се отнася за останалите пътища, предимно общински. Човек може и цяла година да кара само между малки населени места без да има нужда от винетка. В същото време техническият преглед е задължителен и ако не мине на него, със сигурност ще получи глоба и автомобилът му може да бъде спрян от движение. Освен това идеята на техническия преглед е да се провери дали превозното средство отговаря на изискванията за безопасност и нормите за опазване на околната среда, а не дали собственикът му е изряден платец.

“Труд” научи от превозвачи, че този текст от Закона за пътищата е мъртвороден и не се прилага. Досега по него няма нито един шофьор, върнат от технически преглед, глобен или наказан. Причината за това е чисто чиновническо безхаберие – и от страна на АПИ, и от страна на бившата ДАИ. До ден днешен техните компютърни системи не са свързани.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име