Intrigi.bg Политика Асен Василев: Предвидено е връщане на данъчната ставката на 20% за ресторантите

Асен Василев: Предвидено е връщане на данъчната ставката на 20% за ресторантите

388
0

Pазработили сме серия от промени в данъчните закони. Те трябва да бъдат качени за обществено обсъждане днес или в сряда. Основните промени, които са заложени са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании, които трябва да влязат в сила от 1 януари, освен това прецизираме на някои текстове свързани със събираемост и затягане на режимите за събираемост. Това съобщи финансовият министър Асен Василев.

“Данъчните ставки за бизнеса и хората остават същите, а единственото, което е предвидено е връщане на данъчната ставката на 20% за ресторантите”, добави Василев.

Ставката бе намалена на 9% заради пандемията от COVID-19. 

Асен Василев коментира още, че обсъждат и вариант за въвеждане на патентен данък на малките търговци.

“В момента подготвяме макрорамката за бюджета. Започваме разговори с министерствата от следващата седмица за техните индивидуални бюджети, така че по-едрите пера да бъдат обхванати”, обяви финансовият министър. Той каза, че в средата на октомври вероятно ще имат по-пълна картина.

Според Асен Василев поради почивката на депутатите заради местния вот пакетът от данъчните закони няма да може да бъде приет през октомври, а през ноември и това ще окаже влияние върху приемането на бюджета.

“Приемането на държавния бюджет ще трябва да бъде бутнато леко назад”, уточни той. 

Всяка местна организация на „Продължаваме промяната“ излъчи своите кандидати за кметове и общински съветници. По същия начин всяка местна организация ще прецени за конкретния град кой е най-подходящият човек, който да бъде подкрепен на втория тур на местните избори. Това коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и финансов министър Асен Василев в отговор на журналистически въпрос. Ние силно се надяваме на втори тур да са нашите кандидати, така че да подкрепим тях, каза Василев. 

На въпроса „в риск ли е сглобката заради местните избори“, Асен Василев отговори: „Не мисля“.

Асен Василев участва в традиционната бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име