Intrigi.bg Политика Асен Василев отряза пенсионерите за добавки по Великден

Асен Василев отряза пенсионерите за добавки по Великден

63
0

Пенсионерите, които вземат до 526 лева пенсия, няма да получат великденски добавки, обяви Асен Василев току-що.

Подобни пенсии в момента вземат малко повече от 534 хиляди пенсионери, а предложението те да получат добавки от по 75 лева за Великден бе направено от ГЕРБ и ДПС, но вече е ясно, че няма да бъде прието.

Ето какви аргументи предложи за това финансовият министър в оставка Асен Василев:

Както знаете, позицията на Министерството на финансите по управление, винаги е била да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не да се дават еднократни помощи.

Причината е доста проста и тя може да бъде видяна в динамиката на пенсиите, и на средната, и на минималната в последните около 15 години.

А тя е следната. 2009 година средната пенсия е 288 лева, 2020 година средната пенсия достига 382 лева. Това е увеличение с под 10 лева на година. 2020 година, когато бяха направени трайни увеличения на пенсиите, 2021-ва, 2023-ра средната пенсия достигна 788 лева, повече от двойно на средната пенсия от 2020 година.

За 2024-та от 1 юли е заложено със закона за бюджета и в бюджета на НОИ средната пенсия да достигне 883 лева, което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец.

Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски, е изключително порочна практика, и тя дели пенсионерите на групи.

Ако един човек има пенсия 527 лева, той няма да получи добавка, а ако пенсията му е 524 лева, или с 3 лева по-ниска, той ще получи 75 лева добавка.

И тук се пита защо да делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име