Intrigi.bg Политика Асен Василев заплаши: Директно си тръгвам, ако бюджетът за 2024 година не...

Асен Василев заплаши: Директно си тръгвам, ако бюджетът за 2024 година не мине

146
0

„Ако не се справя с Бюджет 2024, директно си отивам“. Това обеща в предаването „120 минути“ по bTV финансовият министър Асен Василев.

„Ако нямаме салдо 3% тази година и не постигнем салдо 3% до година, това означава една основните заявки на кабинета за еврозоната да бъде провалена. Такова нещо ако се случи – аз директно си отивам, но аз лично не вярвам, че ще се случи. Работи много усилено, за да не се случи“, каза Василев.

Разговорите с партньорите за бюджета са довели до определени компромиси, обяви той.

Партньорите на ПП-ДБ от партия ГЕРБ са изразили притеснение, че приходната част е била леко завишена и затова се е наложила корекция на сметките в последния момент.

Василев коментира и премахването на дерогацията за „Лукойл“, което също доведе до напрежение сред партиите, подкрепящи кабинета – ГЕРБ и ДПС.

„Основната роля на държавата трябва да бъде да премахне монопола на рафинерията „Лукойл“ на българския пазар“, смята той.

Василев очерта и какво следва.

„Има две цели на дерогацията – да не отиват парите при Путин и да не се увеличат цените, затова трябваше да е плавно. Намери се решение за двете цели. На първи януари – максимално кратък срок да се ограничи износа за трети страни, и на първи март вече да се спре и ползването на руски петрол за вътрешния пазар“, добави финансовият министър.

Василев каза, че не може да разкрие откъде е информацията, че рафинерията „Лукойл“ се продава, но тя е реална и предоставена на парламентарните групи.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име