Intrigi.bg Мистерии Архангеловден е – тържество на доброто, светлината и справедливостта

Архангеловден е – тържество на доброто, светлината и справедливостта

373
0

Българската православна църква почита днес свети Архангел Михаил – един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

Църковният празник често е наричан Архангеловден.

Денят на свети Архангел Михаил – военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост есенен празник на Българската православна църква след Димитровден.

Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.

На свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се прави курбан за светеца, както и обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете за погребение или помен. Според обичаите, най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име