Intrigi.bg Политика Аритметика или Бойко събра Симеонов и Марешки. А службите на изток?

Аритметика или Бойко събра Симеонов и Марешки. А службите на изток?

345
0

Новородената коалиция между НФСБ на Валери Симеонов и „Воля“ на Веселин Марешки накара хората, интересуващи се от политика, да си плюят по три пъти в пазвите. И не против уруки, а защото не им се вярва, че меракът на всяка цена да си във властта, може да се изроди поредната „любов“ между до вчера отявлени врагове.

Думите на Марешки от 2018 година по адрес на Сименов не са забравени:  “Партия “Воля”, които заставаме плътно зад интересите на българския народ в битката им срещу тези двамата вицепремиери – Каракачанов и Валери Симеонов, които си позволиха да проведат една злостна, нелепа, подла, цинична битка срещу българските майки… Ще се борим до край да ги изчегъртаме от властта не за друго, а защото ако тези двамата останат в българското правителство, това ще е победа на Байганьовщината в българската политика. Ще бъде победа на простащината. Дебелоочието. На самозабравилите се. На тези, които се гаврят с родолюбието и патриотизма, и с почтеността”.  Лидерът на НФСБ не му остава длъжен, като подсказа на Марешки: „Господ е дал устата на глупака, за да яде, не да приказва“.

Още щом чуха новината за единението на Марешки и Сименов, политически анализатори отсякоха, че тук става дума за чиста аритметика. Т.е. да съберат опърпания  си имидж, та белким заедно прескочат нужната за влизане в парламента бариера от 4%.  Твърдят, че отдавна ВМРО сама „изпълва“ съдържанието на Обединени патриоти, а привържениците на НДСВ  крепят единството, оставайки само по периферията заради тяхната малобройност. На последните парламентарни избори Обединени патриоти, в които влизат три политически формации – ВМРО, НФСБ и „Атака“ успяха да спечелят 9,31% подкрепа на избирателите. На последващите евроизбори, обаче формацията на Валери Симеонов успя да реализира едва 1,2% от гласовете на гласувалите. Така лъсна истината, че привържениците на партията се топят като лански сняг.

При „Воля“ на Марешки също се наблюдава негативна тенденция. От парламентарните избори с 4,26% подкрепа тя пада на 3,6% за евроизборите. Логично е, че след поредицата словесни шедьоври на двамата лидери, феновете им още повече са оредели. Сега обаче са си направили сметката, че при ниска избирателна активност, късметът да търкат столовете в парламента, може пак да им се усмихне. Затова и мечтаната цел да останеш на хранилката, явно с лекота замъгли спомените им за разменените реплики и епитети.

Вече се изразява мнение, че ГЕРБ и Бойко Борисов биха били на „печалба“, ако  тандемът Марешки-Симеонов се окаже в Народното събрание. Всъщност келепирът ще е взаимен. До този момент лидерите на „Воля“ и НФСБ  доказаха на премиера, че може да разчита на тях при взимането на всяко решение, без значение колко лобистко или вредно е то. Например предложените промени в Конституцията. Марешки дори призна, че дал подкрепа за идеята дори без да е прочел предложението на ГЕРБ. Което означава, че не го интересува какво ще кажат избирателите.  

Последните социологически проучвания не предвиждат партиите на Симеонов и Марешки да са в следващия парламент. Но ако получат рамо от ГЕРБ и се окажат в парламента, те моат да бъдат финансово успешни с подкрепата си във важни моменти. Защо пък Валери Симеонов и Веселин Марешки да не си помечтаят за такъв развой на събитията?

В тандема Марешки – Симеонов има обаче един много деликатен момент, свързан с тайните служби на други държави. Аптекарският бос никога не е крил своите проруски позиции.  Той се обяви срещу покупката на Ф-16. По този повод писа дори на бившия американски президент Доналд Тръмп, за да се възмути как една бедна държава дава толкова пари на янките за самолети. През 2018 година Марешки повежда дори открита битка срещу членството ни в НАТО, заявявайки, че Русия може да ни защити по-добре от Алианса. Преди това пък лансира идеята за референдум за излизане на България от НАТО, защото „НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва“. Марешки огря с присъствието си и площада пред Кремъл на 9 май 2018 година. Той се появи там като наблюдател на традиционния парад на Червената армия.

Странно как Марешки, като отявлен защитник на руските интереси, ще се разбере с Валери Симеонов, който пък е на другия полюс. Или поне такова поведение е демонстрирал досега. През 2018 година лидерът на НФСБ скача на Москва: „Липсата на категоричен отговор на агресия като тази на Русия в Крим застрашава сигурността на цяла Европа. Ако такива действия останат без последствия, тежко и горко на всички ни, един път ще бъде Украйна, втори път може да е друга държава, трети път на друго място може да се повтори такъв опит, и от тази крехка стабилност на Европа и на света нищо няма да остане“.

 Малко известен факт е, че именно заради споменаването на Украйна, родните служби застават нащрек заради възможни по-специални връзки на Симеонов с тази държава. В началото на тази година той си отвори нов фронт с Русия, като обяви, че шефът на външното разузнаване е поискал  Васил Божков да бъде освободен от Дубай. „Русия се опитва да освободи убиеца Божков,“, сигнализира пред медиите. Москва, обаче не си оставя магарето в калта и контрира от името на директорът на пресцентъра на СВР Сергей Иванов., който казва : „Само болното въображение на Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, би могло да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач“.  

Следва нова порция атака от страна на Симеонов. Попитан дали го обиждат отправените по негов адрес остри критики, той казва, че сме свикнали на арогантния тон и поведение на всички представители на Русия в България по отношение на хора, които не споделят техните „имперски интереси и разбирания“.

Какво ще се случи на този фронт между Валери Симеонов и Веселин Марешки тепърва ще видим. Любопитно е да се разбере, обаче дали чуждите служби са готови да преглътнат различията им и на каква цена?!

Невена Миткова

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име