Intrigi.bg Крими Арести във военното разузнаване за изнасяне на държавни тайни

Арести във военното разузнаване за изнасяне на държавни тайни

304
0

Hастоящ и бивш директор на Военното разузнаване са обвинени за длъжностни престъпления.

Военноокръжна прокуратура – София образува досъдебно производство за престъпления по служба, извършени от висши офицери в Служба „Военна информация“ в Министерство на отбраната.

Разследването е стартирало след проверка от ДАНС и сигнали, изпратени от ръководството на службата до главния прокурор.

Събрани са доказателства за това, че в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Разрешенията са били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на 504 лица в нарушение на разпоредбите на закона.

Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация а НАТО и ЕС.

В разследвания период и двамата директори на службата за сигурност не са изпълнили задълженията си по служба за организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право на това.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име